Husqvarna Factory Racing-förarna Skyler Howes och Luciano Benavides är i slutskedet av sina förberedelser inför Dakarrallyt 2023, som kickar igång med prolog på årets sista dag, medan första etappen körs 1 januari.

Båda Husqvarna-förarna kan njuta av en enastående säsong 2022, och FR 450 Rally-teamkamraterna hoppas att kunna ta med sin utmärkta form in i det 14-etapper långa ökenrallyt, som startar om mindre än en månad. Dakarrallyt 2023 ser ut att bli ett av de tuffaste någonsin med långa specialsträckor på tid och flera nya regeländringar för 2023 som kommer att pressa förarna och deras team-kamrater maximalt.

Efter ett långt sommaruppehåll där duon tävlade i flera lokala evenemang samt tillbringade veckor med teamet för att utveckla och testa sina FR 450 rallymaskiner, återupptog de sina racingen i Rally Raid-VM med deltävling tre i Marocko. Det var under den här andra halvan av säsongen som allt det hårda lagarbetet gav resultat, där Howes vann sin första VM-seger någonsin med en vinst i Rallye du Maroc, med Benavides som tvåa. Sedan, under Andalucia Rally i Spanien, säkrade Luciano sin andra raka pallplats i VM med tredje plats.

Mer än nöjda med känslan och prestandan hos sina maskiner, och båda i fysisk toppform, ser både Howes och Benavides nu fram emot den första deltävlingen av 2023 års Rally-Raid-VM, nämligen Dakarrallyt, som startar den 31 december i Saudiarabien. Eventet som innehåller 14 etapper lovar att bjuda på flera nya utmaningar för alla tävlande när det gäller långa specialsträckor och ännu mer tekniskt krävande navigering.

Skyler Howes: "Jag är supertaggad inför Dakar 2023. Regeländringarna vi kommer att ha, det längre tävlingsformatet och den tuffa navigeringen de lovar, passar mig och min stil bra. Det kommer att bli tufft, det är ett som är säkert, men jag är redo att ge allt jag har. Det är en del av det förflutna nu, men saker och ting började ganska tufft för mig den här säsongen – att behöva dra sig ur Dakar på etapp fem var uppenbarligen ett stort nederlag och det tog lång tid att återhämta från. Jag begav mig till Abu Dhabi, inte 100 % redo men kunde genomföra tävlingen. Efter det började saker och ting vända – jag vann segern i Silver State 300 och Vegas till Reno-tävlingarna, vilket var fantastiskt. Men segern i Rallye du Maroc var på en helt annan nivå. Det var min första VM-seger, och något jag har drömt om hela min karriär. Dessa resultat, tillsammans med alla tester jag har gjort med teamet och utvecklingen av motorcykeln, man, jag beger mig till 2023 års Dakarrallyt full av självförtroende. Min egen personliga träning har också gått riktigt bra. Vi har fortfarande ett nytt teamtest att genomföra i december, och sedan mer jobb på gymmet, men jag är verkligen exalterad inför Dakar 2023.”

Luciano Benavides: "Säsongen 2022 har varit det bästa året i min karriär hittills. Jag slutade fyra i världsmästerskapet och körde till mig två raka pallplatser i Marocko och Andalusien. Det, liksom en etappseger i Abu Dhabi samtidigt som jag öppnade tre etapper där, har verkligen höjt mitt självförtroende. Mitt deltagande i Dakar i januari var också lyckat. Även om den första dagen var tuff kunde jag vinna tillbaka den förlorade tiden för att säkra en bra avslutning. Prestationsmässigt tycker jag att jag haft ett riktigt bra år och vill ta med det in i Dakar 2023. Just nu är jag i den bästa formen jag någonsin varit, både mentalt och fysiskt. Och min känsla på motorcykeln är fantastisk, till följd av av alla tester och utvecklingsarbetet teamet har gjort i år. Bara några veckor kvar nu, och jag ser fram mot starten."