Husqvarna Factory Racings Luciano Benavides är redo för 2024 års Dakar Rally, med start den 5 januari i Saudiarabien. Den 46:e upplagan av evenemanget uppges bli en av de mest utmanande hittills, med nästan 5 000 kilometer av specialsträckor på tid och en ny 48-timmars etapp utformad för att pressa förare och team till det yttersta.

Efter att ha vunnit VM-titeln i Rally-Raid 2023 är Luciano angelägen om att behålla sitt positiva momentum när han beger sig in i 2024 års Dakar. Under 2023 vann argentinaren tre etapper och slutade sexa totalt i Dakarrallyt, vilket matchade hans karriärbästa resultat från 2020.

145536 Benavides L. Husqvarna Dakar 2024

Efter att ha tagit fyra pallplatser med sin FR 450-rally 2023, hade Luciano en fantastisk rally-raid-säsong. Under Abu Dhabi Desert Challenge hamnade han på andra plats efter ett tufft race genom Förenade Arabemiratens öken. Vid Sonora-rallyt i Mexiko slutade Benavides återigen på pallen, denna gång på tredje plats.

145576 Rally Bike Benavides L. 77 Dakar 2024

Luciano ägnade sig åt omfattande tester och träning med teamet under det långa sommaruppehållet. Det hårda arbetet gav resultat, då 28-åringen säkrade en andraplats på sitt hemmarace i Argentina – Desafio Ruta 40. Ett fjärde pallresultat vid mästerskapets sista deltävling, Rallye du Maroc i Marocko, såg till att Husqvarna Factory Racing-stjärnan kröntes till världsmästare. Totalt sett tog Benavides imponerande 10 etappsvinster under säsongens fem VM-deltävlingar.

145582 Rally Bike Benavides L. 77 Dakar 2024

På väg in i 2024, och uppmuntrad av sin mästerskapsvinst, vill Luciano förbättra sina tidigare Dakar-resultat och sluta på pallen för att säkerställa en stark start på den nya säsongen.

Dakar-rallyt, som arrangeras i Saudiarabien för femte gången, börjar den 5 januari i staden AlUla. Årets upplaga av 14-etappstävlingen kommer att erbjuda förare och team massor av nya utmaningar, bland annat i form av den 48-timmars långa "Chrono Stage", som är den förnyade maratonetappen. Där 60 procent av 2024-rutten som körs i ett för rallyt helt nytt territorium i Saudiarabien kommer navigeringsförmågan att vara viktigare än någonsin.

Luciano Benavides: ”Jag var 14 år när jag insåg att jag ville bli en Dakar-förare. Jag minns att jag såg Dakar i Salta, och att se alla toppgubbar tävla så nära mitt hem var en galen upplevelse. När jag kollade in rallyt den dagen körde jag fortfarande enduro och jag minns att jag sa att jag ville köra rally en dag – och nu är jag här! Dakar är ett så coolt 15 dagars äventyr, där du måste vara förberedd på allt – glad, ledsen, trött, hungrig – vissa dagar vill du bara inte tävla igen och dina känslor går upp och ner. Men när du känner dig på topp är det du vill komma tillbaka till. Du går igenom så mycket och känner så mycket i ett Dakar att du skulle behöva 10 år för att uppleva allt det på något annat vis. Det är ett race som gör dig till en bättre person både fysiskt och mentalt. Förra årets Dakar gav mig mycket självförtroende och motivation att veta att jag har vad som krävs för att vinna. Att vinna etapp sex var något som förändrade mig och mitt perspektiv på racing och bekräftade för mig att bli en Dakar-mästare är min dröm. Varje dag vaknar jag och tänker på det! Att köra för Husqvarna är verkligen viktigt för mig, det är ett märke som jag älskar, från teamet till motorcykeln. Jag kommer att göra mitt bästa för att uppnå min dröm och göra den till verklighet eftersom det är något jag har förberett mig för hela mitt liv.”