Den första etappen i den 38:e upplagan av Dakarrallyt ställdes in på grund av extrema väderförhållanden på den planerade bansträckningen. Stormar och extremt tjocka låga moln ledde till startförbud för flyg och helikoptrar, vilket gjorde det omöjligt för arrangören att garantera säkerheten för de tävlande. Som ett resultat såg tävlingsledare Étienne Lavigne ingen annan utväg än att ställa in tävlingens första specialsträcka. Tyvärr har den fruktade scenario förverkligats. Vädret har vållat förödelse på den andra etappen också, så arrangörerna har beslutat att kapa mer än hälften av dagens special, som nu kommer att sluta på CP4, i syfte att garantera de tävlandes säkerhet.

 

Under söndagen körde deltagarna till Villa Carlos Paz enligt arrangörens regler efter det att beslutet tillkännagavs. En väg hade valts på vilken motorcyklar och fyrhjulingar transporterade sig i en konvoj, medan bilar var tillåtna att köras på egen hand. Lastbilarna körde till dagens planerade slut och färdades på den planerade sträckningen för assistansfordon.

Fredagens prolog vanns av spanske Hondaföraren Joan Barreda, före portugiserna Ruben Faria (Husqvarna) och Helder Rodrigues (Yamaha).

Topp-tio-resultat Prolog

 

Pos.

Förare

Num

Land

Team

Tid/Diff

1

BARREDA 

Joan

6

SPA

Team HRC

06'27

2

FARIA 

Ruben

8

POR

Husqvarna Factory Rally Team

+00'00

3

RODRIGUES 

Helder

7

POR

Yamaha Motor Europe

+00'03

4

VAN BEVEREN 

Adrien

42

FRA

Yamaha Motor Europe

+00'04

5

METGE 

Michael

19

FRA

Team HRC

+00'08

6

BENAVIDES 

Kevin

47

ARG

Honda South America Rally Team

+00'08

7

FARRES 

Gerard

23

SPA

Himoinsa Team

+00'09

8

QUINTANILLA 

Pablo

4

CHI

Husqvarna Factory Rally Team

+00'10

9

SVITKO 

Stefan

5

SLO

Slovnaft Team

+00'11

10

VILADOMS 

Jordi

11

SPA

Red Bull KTM Rally Factory Team

+00'13