Helgens race i Superbike-VM på Donington Park i England var spännande och spektakulärt, där vi bland annat fick se en hel del aggresion och heta dueller mellan flera av förarna.

 

De två förare som vann varsitt race på Donington under söndagen, Carlos Checa och Marco Melandri, är de två som nu ligger i toppen av mästerskapet, med Checa på 91 poäng och Melandri på 72.

2010 års världsmästare i Superbike-VM, den italienske Apriliaföraren Max Biaggi hade en minst sagt dramafylld helg, med heta dispyter, som förvandlades till en mini-kris efter att han slutade sjua i race ett, och uteslöts från race två. I mästerskapets totalställning tillhör tredjeplats Leon Haslam (BMW) på 53 poäng, medan Max Biaggi ligger på fjärde plats med 49 poäng totalt.

 

 

Race 1

Den nye föraren i WSBK, Marco Melandri (Yamaha) behövde bara tre race för att köra till sig sin första seger, efter att han passerade Smrz (som ledde racet under lång tid) och vann med segermarginalen 2,455 sekunder (före Smrz). Den sista pallplatsen gick till Checa efter att han passerat den lokala hjälten Haslam med två böjar kvar att köra. Jonathan Rea (Honda) kom femma och Noriyuki Haga (Aprilia) sexa, en plats före Biaggi.

Marco Melandri: "Det har varit ett fantastiskt race för mig, väldigt tufft och i början var många killar mycket aggressiva. Jag höll min rytm och när jag fick köra själv kom jag ikapp Camier och några andra, sedan tog det lite tid att komma upp till Haslam. Efter detta var det endast ett fåtal varv kvar och Kuba var ganska långt före. Jag höll bara det bästa tempo jag kunde och i slutändan var Smrz tempo borta och jag passerade honom. Vi saknade lite toppfart men paketet var väldigt balanserad,vi vann och jag hade mycket roligt. "

Jakub Smrz: "Klart jag är besviken över att inte vinna racet men det var riktigt trevligt och jag är tillbaka på pallen, vilket är viktigt. Känslan överlag var mycket bra och cykeln var perfekt, mot slutet av racet var mitt bakdäck slut och jag kunde inte pressa längre. Marco passerade mig och jag ville inte riskera något i slutändan. "

 

Race 2

Checa kontrollerade race två från första varvet och vann med 3,397 sekunder före segraren av race 1, Marco Melandri. Leon Camier var en utmanare till andraplatsen under lång tid, innan Melandri höjde tempot och lämnade honom bakom sig. En annan Leon, denna gång Haslam, körde till sig sin andra fjärdeplats för dagen, trots att han körde av banan vid ett tillfälle. Joan Lascorz (Kawasaki) kom på femte plats med sin nya ZX-10R, trots att han enligt uppgift ännu inte är i helt perfekt kondition. Med Rea på sjätteplats och Michel Fabrizio (Suzuki) på sjunde plats i race två var det sju olika motorcykelmärken representerade bland de sju främsta platserna, något som visar hur konkurrenskraftig säsongen 2011 är efter bara två omgångar.

Carlos Checa: "Det är en fantastisk början på säsongen, särskilt den här segern på Donington. Vi bestämde oss för att sätta på ett annat däck med bättre grepp i början, så nu var jag stabil och hade bra grepp... I slutet av racet var däcket lite slitet men det var bra nog. Alla vet vad som hände här för mig för många år sedan, när jag förlorat något, så nu är jag ganska nöjd över att vinna här på Donington! "