Women Riders World Relay, WRWR, är en världsomspännande stafett för kvinnliga motorcyklister. Den startade i Skottland 26 februari och har sedan dess rest genom stora delar av Europa. Syftet med den globala stafetten är att sätta fokus på det stora antalet aktiva kvinnor inom MC-världen och de behov som kvinnor har då det gäller motorcyklar, kläder och utrustning. För Sveriges MotorCyklister, SMC, är detta en viktig fråga. På fredag bjuder SMC alla deltagare på frukost innan de reser vidare med stafettpinnen.

Initiativet till rörelsen WRWR togs av Hayley Bell i England. På kort tid fick Facebook-sidan över 17000 medlemmar. Stafetten kommer att gå genom Europa, Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika och Australien. WRWR ska ge glädje, erfarenheter och skapa en global gemenskap mellan MC-tjejer. Genom att genomföra en stafett vill man få tillverkare av motorcyklar, kläder och utrustning att inse att kvinnor är en potentiell marknad att räkna med. Män och kvinnor ser helt enkelt inte lika ut och behovet är detsamma i hela världen. WRWR vill också visa kraften hos alla tjejer som förenas i stafetten. De tjejer som deltar kör alla typer av mc, från glidarhojar till racehojar och äventyrshojar.

-SMC applåderar initiativet WRWR eftersom MC-kvinnornas specifika behov är något vi uppmärksammat under många år. Kvinnornas andel av MC-ägare och körkortstagare är cirka tio procent i Sverige. Men både antalet körkortstagare och andelen kvinnor som äger MC i Sverige minskar, tvärtemot utvecklingen i stora delar av världen, säger Maria Nordqvist, SMC.

-SMC har idag cirka 9000 kvinnliga medlemmar. I många av våra distrikt erbjuds många uppskattade arrangemang för enbart MC-tjejer, till exempel fortbildning.Det finns många klubbar och nätverk med enbart kvinnliga medlemmar, fortsätter Maria Nordqvist.

Stafetten WRWR startade i John O’ Groats i norra Skottland 26 februari och har sedan dess ringlat sig genom Europa. Tusentals kvinnor har fört stafettpinnen över gränserna i alla slags väder; sol, regn, hagel, snö och dimma. Den 3-5 maj lämnade danskorna över ansvaret till svenska MC-kvinnor som reste från Köpenhamn till Svinesund där norskorna tog över.

Den 8 maj lämnar norskorna över stafettpinnen i Lindvallen, Sälen för resa söderut mot Malung, Borlänge, Örebro och Stockholm. Lördag 11 maj lämnas stafettpinnen över till de finska MC-tjejerna i Värtahamnen.