Cake Kalk AP på jakt efter tjuvjägare i Afrika

CAKE:s anti-tjuvjakt-system, inklusive de specialkonstruerade offroadhojarna Kalk AP och mobila laddningsstationer med solceller, är nu i tjänst i Afrika.

CAKE, den svenska elmotorcykeltillverkaren, har framgångsrikt levererat den första omgången med eldrivna anti-tjuvjaktshojar till Afrika. De tysta Kalk AP-motorcyklarna levererades till parkvakter som håller på att testa motorcyklarna under forsknings- och utvecklingsavdelningen vid Southern African Wildlife College (SAWC). De börjar nu använda motorcyklarna i sin strävan att öka effektiviteten i kampen mot tjuvjakt.

 

Bakgrund

Tjuvjakt har fått förödande konsekvenser för vilda djur i Afrika och är en av de främsta orsakerna till att vissa arter riskerar att utrotas. Anti-tjuvjakts-team har historiskt sett ofta använt bensindrivna offroadmotorcyklar för patrullering eftersom dessa anses vara de snabbaste och smidigaste fordonen ute i bushen. Men dessa motorcyklar är ofta mer högljudda och varnar tjuvjägare på kilometervis avstånd på grund av ljudet från deras motorer. Nästa stora fråga är att bränsle transporteras ut på fältet med helikoptrar eller lastbilar, som förorenar och påverkar miljön negativt.

 

CAKE presenterar en lösning

I samarbete med Southern African Wildlife College utvecklade teamet hos CAKE en motorcykel byggd för de unika utmaningarna att köra i den afrikanska bushen och de tuffa miljöer den skulle möta. Kalk AP kombinerar Kalk OR:s beprövade prestanda ute i terrängen med en lätt ram, förseglad drivlina och lite hårdare fjädring. Och eftersom den är i stort sett helt tyst är det lättare att röra sig utan att varna tjuvjägare. En mobil laddningsstation för solenergi som designats och producerats av Goal Zero gör det möjligt för rangers att ta motorcyklarna djupt in i bushen och arbeta långt från såväl elnätet som traditionella bränsledepåer.

CAKE:s grundare och VD Stefan Ytterborn kommenterar: ”Det är fantastiskt att se att den första omgången Kalk AP har tagit sig till Afrika, redo att förändra arbetet när det gäller att bekämpa tjuvjakt i de mest hotade viltområdena. Med snabba, tysta och solladdade motorcyklar ökar vi våra chanser att motverka tjuvjakt och kan verkligen påverka i regionen. Detta är bara början, vi kommer att fortsätta att skicka motorcyklar till SAWC i samarbete med partners de arbetar med för att stärka deras arbete mot tjuvjakt.”

Det är ett dynamiskt utvecklingsarbete med parkvakterna som använder motorcyklarna, som delar fördelar och nackdelar med SAWC:s forsknings- och utvecklingsavdelning som kommer att underlätta ständiga förbättringar och justering tills motorcyklarna är optimerade för det specifika användningsområdet.

Redan i detta tidiga skede, när de bekantar sig med dessa nya maskiner, uppges parkvakterna ha visat uppskattning gentemot Kalk AP för dess betydande fördelar i jämförelse med de bensindrivna föregångarna.

"Bensinhojarna som vi har använt tidigare har alla varit högljudda, tunga och dyra att köra i dessa områden. CAKE-motorcyklarna är tysta, vilket gör det lättare för oss att närma oss tjuvjägare oupptäckta. Vi hoppas att detta samarbete kommer att resultera i mer effektiv anti-tjuvjakt i vår region och vi ser verkligen fram mot att börja använda motorcyklarna ute i naturen.” säger Mfana Xaba, teamledare mot tjuvjakt. 

Fler motorcyklar är på väg. Tack vare CAKE:s välgörenhetspaket ”buy-one-give-one-program”, kommer fler motorcyklar att doneras för att hjälpa till ute på fältet för att rädda fler djur från tjuvjakt. 

Donationsprogram

För att ytterligare stärka arbetet mot tjuvjakt har CAKE skapat ett välgörenhetspaket i begränsad upplaga som erbjuder de första 50 kunderna möjlighet att köpa en Kalk AP till ett välgörenhetspris, samtidigt som köparen donerar ytterligare en Kalk AP till Southern African Wildlife College. Inkluderad i donationen är den soldrivna laddstationen och solceller från Goal Zero. 

CAKE och Goal Zero kommer vidare att skänka sina vinstmarginaler från försäljningen av Kalk AP direkt till Southern African Wildlife College och dess partners, för att ge finansiell eldkraft till kampen mot tjuvjakt. 

För att följa och stödja initiativet introduceras en rad klädesplagg vid sidan av motorcyklarna, där 5% av nettoomsättningen kommer att återinvesteras till SAWC och dess partners för att påskynda framstegen: https://ridecake.com/en/products/ebb-merch//ebb-merch/

Kalk anti-tjuvjakt-motorcykel (anti-poaching = AP)

Som en av de mest kraftfulla motorcyklarna i CAKE-sortimentet är Kalk AP speciellt utformad för parkvakter som tillbringar veckor i den afrikanska bushen och patrullerar i jakt på tjuvjägare och olagliga fällor. Specialfunktioner inkluderar 18" specialtillverkade terrängdäck, en bakre pakethållare för att fästa vapen eller medicinsk utrustning och skärmar av naturliga fiber-biokompositmaterial från Trifilon. Motorcyklarna är också utrustade med en kraftfull strålkastare från Silva för effektiv patrullering i mörker.