På grund av hög risk för stenras har norska länet Møre og Romsdal bestämt sig för att stänga den populära vägen Trollstigen, som leder till Åndalsnes, under resten av 2024. 

Det är i skrivande stund förbjudet att köra motorfordon, cykla eller vandra i det avstängda området. Vägen är bara öppen fram till Trollstigfoten (“Trollstigen Foothill Viewpoint”, det vill säga foten av Trollstigen). Däremot kommer Trollstigens spektakulära utsiktsplats förbli öppen. Du kan köra dit från Geiranger/Valldalssidan, och parkering är endast tillåten i avsedda områden. Caféet på toppen och Trollstigen Gjestegård i Isterdalen kommer att hålla öppet. Du kan också se utsikten över Trollstigen från parkeringen vid Trollstigfoten i Isterdalen.

För att fortsatt hålla vägen öppen för trafik krävs ett omfattande arbete med att ras-säkra området. Nu har en tvist blossat upp kring vem som ska stå för notan med detta arbete. Ledningen för fylket (länet) Møre och Romsdal anser att staten måste bidra. Men det säger staten nej till, rapporterar Sunnmørsposten. Det innebär att vägen kan komma att stängas permanent enligt chefen för trafiknämnden i länet, Hans Olav Myklebust (Frp):

– Vi kommer att prioritera rassäkringsmedel för människors vardagliga vägar snarare än att använda dem på en turistväg som är avstängd vintertid, säger Myklebust till Sunnmørsposten.

Vidare säger Myklebust att om inte staten betalar för rasskydd kan Trollstigen komma att stängas.

– Vi har också begärt ett möte med både statsministern och näringsministern. Trollstigen är en nationell symbol som har stor betydelse för hela besöksnäringen. Svaret vi får nu är att regeringen inte kommer att ta ansvar för denna viktiga turistattraktion. Det kan leda till att vägen stängs för gott, säger han till tidningen.