NGK presenterar ny revolutionerande tändstiftsteknik

I samband med den internationella bilmässan IAA som pågår under 10 dagar i september kommer NGK att presentera en helt ny teknik för världspressen. En teknik som gör tändstiften effektivare och utrymmessparande. Redan nu kan du läsa mer om dessa här...

Sedan långt tillbaka har NGK samt flera andra tändstiftstillverkare använt sig av en så kallad SAE-anslutning där man helt enkelt trycker ned tändspole/tändhatt över hullingar på tändstiftet. Den nya designen baseras på en ”kopp” i toppen av tändstiftet där tändspolen ansluts och skapar kontakt med hjälp av en fjäder som trycker i ”koppen”. Tekniken uppges vara noggrant testad och sägs skapa en mycket säker högspänningskontakt, vilket blir viktigare i takt med att dagens motorer använder högre laddtryck och förbränningstryck, och med detta ökar även behovet av tändspänning.

- Tändstiftsdesignen sparar också utrymme då den nya anslutningen endast är en tredjedel så stor jämfört med SAE-anslutningen. Detta har gjort att man istället kunnat öka längden på isolatorn med flera millimeter vilket gör tändstiften extra motståndskraftiga mot spänningsöverslag längs porslinsytan, och eftersom kontakten mellan tändspole och tändstift sker i ”koppen” minskar även detta risken för överslag, säger Manne Gustafsson, Produktspecialist för NGK på KG Knutsson AB.

Enligt NGK kommer tändstiften med den nya designen att användas hos flera ledande fordonstillverkare redan i slutet av 2011.