På motorcykelmässan EICMA lanserade svenska och världsberömda Öhlins sin senaste styrdämpare S3, för offroadsegmentet. Tack vare snillrik teknik får föraren hjälp på hydraulisk och mekanisk väg vid behov.

Till skillnad mot styrdämpare av konventionell hjälp märks inte denna styrdämpare av överhuvudtaget vid normalfallet. Om systemet däremot känner av en extern kraft som uppstår då framhjulet får ett kast mot exempelvis en sten, rot eller annan ojämnhet, aktiveras systemet per automatik omedelbart.

Tack vare en så kallad torsions-stav vid toppen av gaffelkronan, aktiverar eventuell extern kraft mot framhjulet ventilerna för det hydrauliska systemet hos styrdämparna. Plötsliga och snabba rörelser filtreras bort och föraren behåller full kontroll över motorcykeln.

S3 Styrdämparen är lätt att använda och inga justeringar krävs eftersom systemet anpassar sig till de krafter som påverkar framhjulet. Dämparen jobbar enbart mekaniskt och hydrauliskt och är integrerat hos Öhlins specialutformade övre gaffelkronan.

S3 har redan testats av flertalet utvalda toppförare inom Motocross, Rally och Enduro med vad som sägs vara mycket bra resultat, och under våren 2012 kommer denna produkt att finnas tillgängliga för flertalet olika MX och Enduromodeller.

Peter Andersson, produktchef för MC hos Öhlins kommenterar:

"S3 är verkligen en av våra mest spännande nya produkter och vi har följt utvecklingen med stort intresse. Offroad-förare kan definitivt dra nytta av styrdämparen, som inte bara kan hjälpa till att behålla den rätta spåret, utan även förhindra krascher och samtidigt minska belastningen på föraren. Tidigare har kommentaren alltid varit att styrdämpare inte behövs och S3 eliminerar helt den känslan och är inaktiv tills det verkligen behövs. "