Michelins radialdäck för motorcyklar fyller 25 år

År 1987 lanserade Michelin radialdäcket för motorcyklar, där Michelin A59X och M59X signalerade början på en revolutionerande ny era för högpresterande däck för motorcyklar. Idag, 25 år senare, står radialdäcken för en ansenlig del av marknaden. Michelin firar genom att bland annat presentera ett antal nyheter.

År 1987, endast tre år efter att däcket först användes i racingsammanhang, beslöt Michelin att lansera sitt radialdäck för motorcyklar. Radialdäcket innebar att motorcyklisterna kunde utnyttja de nya motorcyklarnas fulla potential och uppnå maximal körupplevelse.

Idag står radialdäcken för motorcyklar för hela 58 procent av marknaden i Europa. I USA uppgår andelen till 32 procent.

– 25 spännande år har passerat. Låt oss komma ihåg att utan radialdäcket skulle motorcykelsporten aldrig ha blivit så stor som den är idag. Traditionella diagonaldäck mäktar helt enkelt inte med dagens 1.000 cc-motorer, säger Anders Svensson, nordisk marknadschef för motorcykeldäck på Michelin.

Utvecklingen går snabbare och snabbare och trenden mot radialteknik blir allt tydligare. Under 2013 presenterar Michelin flera nya däckserier för motorcyklar:

MICHELIN Power Supersport är designad för sportcyklar och avsedd att användas på både väg (50 procent) och bana (50 procent).

MICHELIN Pilot Power 3 är designad för roadsters och sportcyklar och är främst avsedd för väganvändning (85 procent), men kan dessutom ge en spännande körupplevelse på bana.

MICHELIN Anakee 3 är ett allrounddäck för stora terrängcyklar. Däckets design är ett verkligt genombrott i jämförelse med befintliga standarder i den här däckkategorin.

MICHELIN Pilot Street är avsedd för små motorcyklar och är ett idealiskt däck för daglig användning i stads- och förortsområden. Denna typ av motorcyklar är populär i hela Europa, Sydostasien och Sydamerika. Den här däckserien är beviset för att Michelin vill utveckla sitt erbjudande för alla typer av motorcyklar.