När den 93:a Novemberkåsan arrangeras den 11-12 november i Enköping hittar vi fyra tjejer i startlistan vilket är tidernas rekord. Aldrig förr har så många tjejer startat samtidigt i en Novemberkåsa.

1995 var första gången som tjejer kom till start i en Kåsa, det var Pia Däldebring från Ulricehamns MS och Maria Sandell från FMCK Strängnäs som var först ut. 83 förare kom i mål den gången och Pia var en av dem och hon kom på en hedrande 48:e plats.

Genom åren så har 7 tjejer startat i sammanlagt 18 Kåsor men det är bara 4 tjejer som nått målet. I topp på den kvinnliga maratontabellen ligger Maria Sandell med 6 starter varav hon har nått målet 3 gånger. Förutom Maria så har Pia Däldebring, Erika Roth från AMF Årsunda och Amanda Elvin från Försvarsmaktens EK nått målet var sin gång. Amanda nådde målet i sitt andra försök i fjol då Novemberkåsan gick i Knivsta strax söder om Uppsala.

I årets Novemberkåsa ser vi med startnummer 3 årets svenska mästarinna Hanna Berzelius från Linköpings MS. Hanna startar i par med nr 4 Elinor Häll från Försvarsmaktens EK och med nr 5 ser vi Amanda Elvin som i år får sällskap på startrampen med nr 6 Lina Petersson från Solshesters MCK.

Helt klart är att årets Novemberkåsa blir tuffare än i fjol, den är längre så det kommer att ta på krafterna och det kommer att bli en rejäl utmaning, inte bara för tjejerna. Även de flesta av killarna kommer att få det tufft på den drygt 34 mil långa tävlingen.

Till publiken i skogarna vill vi uppmana er att heja fram tjejerna och visa och peka åt dem, särskilt på nattetappen, var idealspåren finns genom de blöta partierna.  Ni skall veta att hejar-rop gör underverk, särskilt när tröttheten kommer smygande inpå natt-timmarna!

Följ tjejernas och killarnas strävan att nå målet via Kåsaradion, som sänds lokalt över tävlingsområdet på FM 107,9 MHz och dels via webben, där webbadress till webbradion kommer att finnas på tävlingens hemsida www.novemberkasan2017.se. På hemsidan kommer även att finnas en länk till liveresultat, vilka uppdateras löpande.