Den 12 - 17 oktober är det dags för 84:e Six Days Enduro (ISDE) (Lag-VM). Portugal är värdland och tävlingsort är Figueira Da Foz. Lag-VM körs över 6 dagar med en totallängd av cirka 125 mil. Tävlingen som består av transportsträckor och prov som tar ca 7 - 8 timmar att genomföra per dag. Varje dags körning inkluderar cirka 6 specialprov som antingen kan vara crossprov eller enduroprov förutom sista dagens tävling som är kortare och avgörs med ett gemensamt crossprov. Sverige kommer med 6 starka förare i seniorlaget och har ambitioner att komma bättre än förra årets 7:e plats.

Tävlingen Six Days kördes första gången 1913 i engelska Carlisle, där även värdlandet tog den första inteckningen. Sverige har vunnit den anrika tävlingen 1923, 1983, 1985, 1990 och 1991. Tittar man i historien 25 år bak i tiden så har Italien vunnit 10 gånger, Finland 7, Sverige 4 och Frankrike 3 ggr. 

Först och främst är det Lag-VM för senior och juniorlag. SVEMO och Sverige kommer till start med ett World Trophylag (6 förare), ett Junior Trophylag (4 förare) och ett lag i Womans World Cup (3 förare) samt 3 klubblag (3 förare/lag).

Sverige är bortskämda med stora individuella framgångar men har inte lyckats dom sista åren i Lag-VM så bra. Senast var det brons i Chile 2007.  Frankrike är regerande mästare efter sin seger från förra året i Grekland. Det franska laget är lite sämre i år när tre toppförare inte är med. I  World Trophy tävlingen räknas 5 av 6 förare i laget varje dag.

Dom sex förarna i seniorlaget är Anders Eriksson, Tibro MK, BMW.  Björne Carlsson, Folkare MK,  Husaberg. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, Husaberg. Calle Sjöö, Tibro MK,  Husaberg. Kalle Svensson, Vimmerby MS, KTM. Niklas Gustafsson, Göta MS, Honda.


Joakim-Ljunggren-grekland-2
Joakim Ljunggren som har lyckats bäst av svenskarna i den individuella VM-serien med en 3:e plats i E2 tror på möjlig pallplats.
- Jag tror att det kan gå bra, vore jäkligt kul med en medalj igen. Det kan gå om alla kör bra och cyklarna håller. Jag tror att banorna i Portugal passar oss bättre än förra årets i Grekland. Har hört att det ska vara tre prov på beachen i sanden. Jag tror att vi kör rätt bra i sanden. Sedan är det prov i bergen och där kan det vara lite mer svårtkört som även passar oss svenskar. Har kört många VM-deltävlingar i Portugal och gillar det skarpt. Six Days är en jäklig lång och tuff tävling men kul att man är ett lag som kör och kämpar ihop.

Lagledaren för seniorlaget Lars-Göran Fasth hoppas på en bättre placering mot förra årets 7:e plats
- Alla sex förarna som jag har tagit ut visade vid sista SM-deltävlingen att dom som är snabbast i Sverige. På juniorsidan slår dom varandra lite till och från men det visar sig även där att vi inte har tagit ut fel lag. Många av nationerna som t.ex. Frankrike, Italien och Finland har många förare i sina lag som är bättre än våra bäste förare. Sedan är det 6 dagar att köra om och det gäller att ha intakta lag. Hoppas att vi tar en bättre placering än förra årets 7:e plats. Förhoppningen är topp fem.

- Förarna kommer att mötas av sand och grusinslag och naturligtvis är det kuperat där nere. Grabbarna kommer att komma ner i god tid och förbereda sig för hur terrängen kommer att se ut. Hoppas att det inte kommer att bli lika enormt dammigt som förra årets Six Days i Grekland.


Anders-Eriksson-3--grekland
- Anders Eriksson 36 år kör sin 17:e Six Days och är i bra fysisk form. Har 7 individuella VM-guld men saknar lag-VM guld. Kör en 480 BMW som är en lite större cykel mot vad han har haft tidigare i år. Tror att han kommer bjuda till och göra sitt yttersta. Otroligt seriös och har en bra inställning som jag tror kan smittar av sig på dom yngre förarna.

- Björne Carlsson 34 år. Har varit småskadad med revben och knä och har inte gjort sig riktigt rättvis i VM-serien. Tror att han är väldigt laddad för Six Days och kommer att göra bra ifrån sig. Han kommer inte att känna efter speciellt mycket om han har ont eller är snorig. Björne ser fram emot att köra sitt 15:e och troligtvis sitt sista Six Days.


Bjorne-Carlsson-7-grekland-
- Niklas Gustavsson 30 år som är stark på hemmaplan och har rutin från från internationell tävlande med sina 10 tidigare starter i Six Days. Hinner ofta med transporttiden även om det är tufft om tid. Är snabb när han är sugen och motiverad. Väldig sugen på att åka på ordentligt här i Portugal.

- Kalle Svensson 20 år gick in och ersatte knäskadade Patrick Wicksell. Kom upp från juniorteamet och fick där ersättas av klubblagsförare Jonas Karlsson. Junioren Kalle har höjt sig ett snäpp i år viket har gjort att han fartmässigt skulle få chansen att gå upp i seniorlaget. Kalle är taggad och säger att minst två av dagarna så ska hans tid räknas i tävlingen. Han är en tävlingsmänniska och det märks under JSM att han hatar att få stryk. Det är en rätt inställning tycker jag.

- Calle Sjöö 20 år kommer att gilla banorna här nere med sandunderlag som han är duktig på. Calle är snabb på det här och blir det vallar som han kan ligga och dra i så åker han fort. Är den förare som har utvecklar sig mest under året men fina resultat i Junior-VM. Calle har fortfarande svårt att få till det när det blir mer svenskenduro med rötter och berghällar. Hans melodi är att blixtra till på 5 minuter. Så här tror jag att det kommer att gå riktigt bra.

- Joakim Ljunggren 24 år är våran lagkapten och är outstanding nummer ett i laget. Tog bronspengen i VM under året. Hoppas han får till en jämnare körning än förra året. Hoppas han kommer upp i sin riktiga kapacitet och är med och slåss om topp tre placeringarna under dagarna. Han kommer att betyda och avgöra ganska mycket för hur hela laget går, att dom rycks med i hans fart.

 

Dessa 22 förare kommer att representera Sverige
Seniorlaget (World Trophy) Lagledare Lars-Göran Ståhl

Anders Eriksson, Tibro MK, BMW 480cc 4-t, E3.
Björne Carlsson, Folkare MK,  Husaberg 450cc 4-t, E2.
Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, Husaberg 450cc 4-t, E2.
Calle Sjöö, Tibro MK,  Husaberg 450cc 4-t, E2.
Kalle Svensson, Vimmerby MS, KTM 300cc 2-t, E3.
Niklas Gustafsson, Göta MS, Honda 250cc 4-t, E1.

senior

Anders Eriksson, Björne Carlsson, Joakim Ljunggren, Calle Sjöö, Nicklas Gustafsson & Kalle Svensson

 

Juniorlaget (Junior Trophy) Lagledare Mikael Nilsson
Fredrik Berg
, Karlskoga EK, KTM 250 4-t, E1.
Jonas Karlsson
, Göta MS, KTM 300cc 2-t, E3.
Martin Sundin
, Hallsbergs MK, Husaberg 450cc 4-t, E2
Anton Nordh
, FMCK Skövde, KTM 250cc 4-t, E1.

junior

Martin Sundin, Anton Nordh, Jonas Karlsson & Fredrik Berg.

 

 


Jacob Mörhed
, Norrahammars MK är reserv för båda ovanstående lag fram till tävlingsdagfarna.

Woman World Cup
Jessica Jönsson,
Göta MS, Gas Gas 300cc, 2-t. E3
Vanja Kollmann,
Försvarsmaktens Enduroklubb, KTM 300cc 2-t. E3.
Sandra Adriansson,
FMCK Borås, Kawasaki 250cc 4-t, E1.

woman

Jessica Jönsson, Vanja Kollmann & Sandra Adriansson.

Klubblag
Team Östra: Fritz Andersson, Göta MS / Johan Gustavsson, Östhammars MK / Olle Löthman, Östhammars MK.
Team Östra Göta: Andreas Rosendahl, Göta MS / Patrik Ståhl, Göta MS / Kristoffer Jönsson, Göta MS.
Team Östra Junior: Henrik Lindholm, AMF Södertälje /  John Nyström, Östhammars MK / Emil Gustavsson, Tibro MK.