Första dagen av Lag VM i Enduro "Six Days" i Portugal blev en varm dag med många tuffa och lösa sandbanor. Tävlingen kördes över 20 mil där förarna fick köra 7 prov. Resultaten är inte klara men svenskarna lyckades inte riktigt så bra i lagtävlingen. Dom tre ledande nationerna är Frankrike, Finland och Italien medan Svenska Trophylaget ligger sexa, och mycket kan hända under de fem resterande dagarna.

Lagledare för det svenska Seniorlaget Lars-Göran Ståhl är övervägande positiv.

- Förarna har klarat av att ställa om cyklarna mellan mjuk sandkörning till hård jord/sten. Tempot har ökat efter hand. Våra två juniorer i seniorlaget har imponerat kraftigt. Calle Sjöö är riktigt på bettet på sandproven. På sista provet som kördes på beachen vid tävlingsorten Figueira Da Foz hade Calle den tredje totala bästa tiden. Har legat och pendlat under dagen på vissa prov med tider runt 8:e-13:e plats totalt. Junioren Kalle Svensson har även imponerat riktig kraftigt och är 4:a totalt bland svenskarna. Joakim Ljunggren och Björne Carlsson kör som dom ska men Anders Eriksson och Niklas Gustafsson tappar lite och dom känner sig frustrerade båda två.

fb_2009-10-12-dag1-calle-sjoo1

20-årige Tibroföraren Calle Sjöö har haft en fin säsong med JSM guld och fina deltävlingsresultat i den individuella JVM-serien.

- Är verkligen nöjd efter första dagen på Six Days och är bara en sekund efter Joakim Ljunggren, så nära har jag aldrig varit. Har verkligen trivs på sandproven men på det sista laddade jag alldeles för hårt och hoppade enormt lång. Det blir inte så i morgon för här gäller det att lagåka och inte dra på sig vurpor. Går lite sämre för mig på enduroprovet med jord och hårt underlag.

fb_2009-10-12-dag1-joakim-ljun

I Woman Cup där Sverige startar med laget Sandra Adriansson, Jessica Jönsson och Vanja Kollman. För Sandra gick det mycket bra under första delen av tävlingen med bästa tider totalt i klassen. Tyvärr på en transport vurpade hon och slog sig i ett revben. Fick inte fortsätta för tävlingsläkaren men kommer att starta om i morgon för damtävling har sådan regler. I Senior och juniortävlingen är man 6 förare varav 5 räknas var dag. Om fler än en förare faller ifrån så får laget straffprickar.

fb_2009-10-12-dag1-jonas-karls

I morgon kommer det att bli lite svalare mot dagens 30 grader och förarna kör samma sträckning och prov som idag. Under dag 3 och 4 kommer transportsträckorna att bli tuffare.

Några röster från dag 1

Intervju här
Lars-Göran Ståhl lagledare för seniorlaget

Intervju här
Calle Sjöö, Tibro MK seniorlaget

Intervju här

Björne Carlsson, Folkare MK seniorlaget

Intervju här

Joakim Ljunggren, Karlskoga EK seniorlaget

Intervju här
Niklas Gustavsson, Göta MS seniorlaget

Intervju här
Anders Eriksson, Tibro MK seniorlaget

Intervju här
Kalle Svensson, Vimmerby MS seniorlaget

Intervju här
Niklas Gustafsson, Göta MS seniorlaget

Intervju här
Mikael Sundin lagkapten för juniorlaget

Intervju här
Anton Nordh, FMCK Skövde juniorlaget

Intervju här
Sandra Adriansson, FMCK Borås kör i damlaget

Intervju här

Andreas Rosendahl, Göta MS kör i TEAM Östras klubblag

Intervju här
Henrik Lindholm, AMF Södertälje kör i Östras juniorlag