Med fortsatta uppdateringar av KTM EXC-maskiner, är företagets Enduro-motorcyklar redo att möta den allt tuffare konkurrensen ute på världens tävlingsbanor. I skrivande stund är Johan Ahlberg på plats i trakterna kring Transylvanska bergen i Rumänien där den internationella presentationen och provkörningen äger rum. Här kan du läsa mer och kolla in en film...

Med över 50 procent av marknadsandelarna av den totala Enduro-marknaden i världen är KTM onekligen dominant inom segmentet. Ytterligare satsningar från det österrikiska märkets forsknings-och utvecklingsavdelning, som har lett till olika slags finjusteringar och förbättringar, ska borga för att EXC-modellerna är rustade för att möta den allt tuffare konkurrensen på all världens tävlingsbanor.

EXC Line_up_2015

Förra året fick vi se KTM:s EXC-maskiner belönas med VM-titlar i Enduro-VM:s E1 och E3-klasserna, Endurocross och SuperEnduro, ett antal X-Games-guld, den totala ISDE (International Six Days Enduro) segern, tillsammans med flertalet vinster i Extremenduro.

Nytt för årsmodell 2015 är att EXC-modellerna erhåller en rad uppdateringar, bland annat en ny MAE digital hastighetsmätare, vilket ger mer synligt information till föraren, nytt svarta Neken-styre med vad som ska vara förbättrade handskydd, och mjukare två-komponents gummihandtag. Vi finner också nya svarta fälgar från Giant, som lär ge bättre styvhet, som komplement till de CNC-maskinbearbetade naven, liksom ”fabriksförare-orange” ram, oftast bara sett på fabriksteamens maskiner, och en ny grafisk design.

350 EXC-F_re_vo_midres

Precis som vanligt är EXC-modellerna fullsmetade med godis i form av WP-fjädring inklusive välbeprövade PDS-bakdämpare, lätt krom-molly-ram och Brembo-bromsar.

2015 års EXC-utbud i sig omfattar fyrtaktsmaskinerna 250EXC-F, 350EXC-F, 450EXC, och 500EXC, tillsammans med tvåtaktsmaskinerna 125 EXC, 200 EXC, 250 EXC och 300 EXC, varav en del har fått uppdaterade motorkomponenter (mer om detta i respektive provkörning). Utöver detta, med en utformning som är relaterade till ISDE (Six Days) i Argentina senare i år, erbjuds även Six-Days-maskiner med ännu mer godis för den ultimata enduroupplevelsen.

125 EXC_6Days_90Grad_midres

Årets lansering av EXC-sortimentet äger rum denna vecka i Sibiu, Rumänien, vilket ganska träffande är den plats där vi snart kommer att se världens experter inom extremenduro slåss om segern i Red Bull Romaniacs. Bland annat kommer KTM:s egen fabriksförare, Jonny Walker, som kör på en KTM 300EXC, att vara på plats med siktet på att bättra på sin seger i årets Erzbergrodeo han tog bara några veckor sedan.

För mer information om KTM: s Enduro sortiment årsmodell 2015 besök www.ktm.se eller besök din lokala KTM-återförsäljare.

Inom kort kommer vi presentera provkörningar av modellerna här på Fastbikes.se.