Rapport från Enduro-SM i Linköping

Som vid flera deltävlingar tidigare under denna säsongen i Enduro-SM stod totalsegern emellan Johan Edlund, Husaberg, och Pontus Högberg, Gas Gas. I den stenhårda fajten skilde det ofta inte mer än kring 15 sekunder dem emellan, men återigen drog Edlund längsta strået och vann med en marginal om 36 sekunder.

Linköpings MS åtog sig uppdraget att arrangera den femte deltävlingen i årets Enduro-SM så sent som i maj i år. Att de lyckades så fantastiskt bra med arrangemanget på endast fyra månaders tid får nog tillskrivas klubbens rutin när det gäller att anordna tävlingar såsom Stångebroslaget och Jordsprätten. Banans utformning innehöll crossprov, extremprov, enduroprov och ett gräsprov, totalt avverkade de fyra SM-klasserna 14 specialprov under dagen. Glädjande nog var det många gamla tävlingsspår ute på Prästtomta som hade dammats av och ytterst liten del av det klassiska Stångebroslagets spår användes. Bland annat hade en helt ny Extremenduroslinga dragits, en slinga som gick över naturliga hinder mer än uppbyggda vilket gladde många åskådare som vill se klassisk bökig enduro. Slingan gick i ett riktigt kuperat området där det bjöds på rötter och hala stenhällar i både upp- som nerförsbackar som verkligen testade förarna. En som synade dem extra ordentligt var Robert Kvarnström, Beta, som med sin underbara teknik bjöd på annorlunda spårval ideligen. Tyvärr slog han slutligen över framlänges i en nerförsbacke med en lättare hjärnskakning som följd. Kvarnström kände sig skönt nog hyfsat ok efteråt, men extra tråkigt för hans del var att han vid tillfället låg på en tredjeplats i totalställningen för dagen med bra häng på ledaren.

 D322083_Robert_Kvarnstrm

Robert Kvarnström


I JSM1 klassen inledde Europamästaren i E1-klassen Martin Larsson, Husaberg, med sträckseger på första provet. Men redan på följande prov gick Mikael Persson, Husaberg, förbi och upp i ledningen för att på ett övertygande sätt hålla den ända in i mål. Larsson slutade slutligen tvåa efter en hård sekundstrid med teamkollegan Albin Elowsson, Husaberg.

- I ärlighetens namn har det fungerat sisådär för mig i dag, berättade Persson. Det började redan på första sträckan med att bakbromsen förlorade bromsverkan och då körde jag in i ett träd med ena axeln och benet men lyckades hålla mig på hojen ändå. Efter det kändes det bara stelt på ett konstigt sätt och inte alls till något bra flyt. Fick i och för sig till det ok på enduroprovet, men har bara försökt att köra så jämnt det går. Det var ju rätt långa transporter som gjorde att det faktiskt blev lite tufft att köra idag, men proven däremot var väldigt fina. Den enda plumpen under årets säsong var ju premiären i Vimmerby där jag körde omkull på varenda sträcka kändes det som, men lyckades ändå få med mig en andraplats därifrån. Efter det har jag vunnit varenda deltävling, så jag är nöjd med säsongen hittills i år. Känner mig ok igen efter den hårda kraschen i VM i Karlsborg då jag slog i huvudet och fick en lätt hjärnskakning, så nu ser jag framåt.

 D322134_Mikael_Persson

Mikael Persson


JSM2-klassen dominerades av Högberg som tog sin femte raka deltävlingsvinst i klassen. Glädjande för hemmapubliken var här att LMS Linus Fasth, KTM, tog sin andra raka andraplats. Fasth bars formligen fram till den stabila andraplatsen i skogen av publikens hejarop! Niklas Persson, Husaberg gick in på tredjeplatsen.

- Det kändes skapligt i dag med tanke på att jag inte kört på tre veckor sedan jag axelskadade* mig, men jag är jättenöjd med dagen, menade Högberg. Tyvärr tappade jag ju allting idag på extremprovet, på de andra proven var det ju sekundstrid hela tiden med Edlund. I utförsbackarna på extremprovet orkade jag inte hålla i när all tyngden kommer på axlarna och fick några framhjulssläpp här och där som jag inte brukar få. Men, men, det är bara att kämpa på! Säsongen i stort har ju gått över förväntan, jag trodde aldrig att det skulle rulla på så här bra. Förra året var det mycket vurpor, men i år är jag skitnöjd med åkningen i år och till nästa år hoppas jag kunna köra flera internationella tävlingar.

*Vid åkträning för fyra veckor sedan hoppade axeln hur led, bitar gick ur axelkulan samt ett muskelfäste gick av.

 1D39193_Pontus_Hgberg

Pontus Högberg

I SM1-klassen tog Johan Carlsson, Husqvarna, täten direkt och var sedan i ledningen under de första nio sträckorna, av totalt 14 stycken. Tättrion i denna jämna klass bestod ytterligare av Henrik Lindholm, KTM och Jakob Mörhed, Honda, och sekundstriderna duggade tätt under hela dagen. Slutligen fick vi en ny deltävlingssegrare för året i Lindholm, med knappa fyra sekunders marginal ner till Mörhed (körtid 1:37:20s). Då Mörhed aldrig varit sämre än trea på någon deltävling i år kliver han därmed upp i den totala tabelledningen i klassen inför avslutningen i Härnösand om knappa två månader.

- Tack så mycket för gratulationerna, det var jäkligt skönt i och med att det varit så mycket motgångar ett tag nu, log Lindholm. Äntligen fick jag ihop alla bitarna och lite medgång! Det har känts riktigt bra idag, några missar på extremprovet var det väl men ingen fara direkt. Enduroprovet gillade jag verkligen och att transporterna var lite längre gjorde mig inget nu när jag kört ett par VM-deltävlingar och vant mig vid detta. Efter förkylningar och lite otur med hojen en gång tidigare under säsongen känns det här kanonbra idag. Även i Finland på VM förra helgen kändes det riktigt bra, så jag känner att det börjar släppa för mig nu.

 1D39344_Johan_Carlsson

Johan Carlsson


Stora SM-klassen har i år fått en likadan gigant som Joakim Ljunggren var under förra året, nämligen Johan Edlund, Husaberg, som vunnit alla fem deltävlingar i klassen hittills samt totalt vid tre tillfällen. 2011 års JSM2-vinnaren går i år från klarhet till klarhet och leder också hela SM-serien totalt alla klasser. Klubbkompisarna Jonas Karlsson och Fritz Andersson, båda KTM och Göta MS, utkämpade bakom Edlund en härlig fajt och efter halva tävlingen ledde Karlsson med en ynka sekund över Andersson. Andersson gick sedan förbi Karlsson men fick slutligen se sig besegrad med en ytterst retlig liten sekund. I och med dagens klasseger tog Edlund hem SM2-guldet 2012, fast det är en tävling kvar att köra.

- I dag var det en riktig fajt om totalen, skrattade Edlund. Jag blev lite orolig på första varvet när vi körde gräsprovet och det var dynghalt där ute efter att det varit så fuktigt efter natten. Körde omkull två gånger på gräsprovet och tappade runt 20 sekunder tyvärr, då kändes det lite motigt. Hade det varit så halt hela dagen då hade jag fått det svårt idag, men som tur var torkade det upp överallt vartefter tiden gick. Extremprovet gillade jag verkligen, tror jag var totalsnabbast där varje varv. Förra året trodde jag verkligen inte att jag skulle ha en chans på toppen totalt sett över alla klasser, så jag är förvånad själv över hur bra det gått i år. Jag har höjt min lägstanivå och går det dåligt en dag så går det inte så jättedåligt i alla fall, så jag är helt klart jämnare i år. Har tävlat mer i år och framförallt varit ute och kört fler internationella tävlingar i år plus att jag har fått hjälp med fjädringen i år, så nu börjar bitarna falla på plats.

För komplett resultatlista, besök www.endurosm.se.

 

 D322128_Johan_Edlund

Johan Edlund

 

 1D39141_Jakob_Mrhed

Jakob Mörhed


 1D39285_Pontus_Hgberg

Pontus Högberg


 1D39321_Henrik_Lindholm

Henrik Lindholm D321929_henrik_Lindholm

Henrik Lindholm


 D321943_Johan_Gustafsson

Johan Gustafsson


 D321982_Anders_Eriksson

Anders Eriksson


 D322132_Pontus_Hgberg

Pontus Högberg


 D322178_SM1

Prispallen i SM1


 D322182_SM2

Prispallen i SM2