Valle de Bravo i Mexico stod som värd för den sjätte tävlingshelgen i 2009 års VM i enduro. Första dagens resultat för svenskarna blev en åttonde plats för Joakim Ljunggren i E2, sjunde plats för Björne Carlsson E3 och femte plats för junioren Calle Sjöö. Björne Carlsson var snabbast av de tre svenskarna. Under söndagen kom Calle trea och fick dela pallen med teamkamraten och den nya juniorvärldsmästaren Oriol Mena medan Joakim kom femma och Björne bröt.

Tävlingen började med en prolog under fredag kväll. Ett prov där man startade en och en och var uppbyggt enbart för detta inne i staden. Det var inte som ett vanligt prologprov utan med få hinder och underlaget var stenhårt och snorhalt. Snabbast på provet var Samuli Aro (E3) med tiden 1:31.86, två hundradelar därefter kom landsmannen Juha Salminen. Bäste svenska var Björne Carlsson med en 15:e plats och femma i sin E3-klass. Det kördes 3,5 varv under lördagen med elva prov plus fredagens prolog.

fb_35141_Bjorne_carlsson
Under lördagen var det fransmännen som var på topp. Antoine Meo var snabbast i E1, medan Johnny Aubert var snabbast i E2 och Sebastien Guillaume var snabbast i E3 (Sebastien var även totalsnabbast). Spanske Oriol Mena segrade i juniorklassen och behöver nu endast en femte plats i resterande tävlingar för att ta guldet.


När man tänker på Mexico så ser jag en torr öken framför mig. Men Valle de Bravo ligger på en höjd av 2200 meter över havet och här är det grönska. På grund av virus och kostnader var det ett minimerat startfält och det var bara toppförarna i varje klass som kom till start plus en drös av Syd- och Nordamerikanska förare.

fb_35149_Joakim_Ljunggren
Joakim Ljunggren, som ligger och fightas om 3 - 4 plats i totalställningen, hade ingen bra dag och tycker att det har varit tungt.


- Banorna passar mig inte, hårt i marken, halt och grymt snabba prov. Var laddad inför extremen som var första provet. Fick två ordentliga stopp, först när man skulle in i ett stenparti höll jag på att slå runt på en stock. Ramla tillbaka och fick börja om. Salminen kom då ikapp mig och stressade mig. Sedan vid några stockar satt jag fast i banmarkeringarna. Sedan under dagen har jag kört som en kärring, hojen är väldig slö. Det är bara att bryta ihop och komma igen i morgon säger Joakim.


TELEFONINTERVJU MED JOAKIM LJUNGGREN (utförd av Mikael Sandberg -www.tibro-enduro.nu)
{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2009-07-18-joakim.mp3{/mp3remote}

 

Calle Sjöö började bra med en 4:e plats i fredagens inledande prolog. Var runt sjunde plats på de två första varven men körde bra i slutet och tog en fin 5:e plats.


- Har varit tufft, men inte så jobbiga banor. Har inte fått syre tillräckligt. Det är som att andas genom ett sugrör. Crossprovet blev mycket jobbigt när det var över tolv minuter berättar en andfådd Calle fem minuter efter målgång.

 

TELEFONINTERVJU MED CALLE SJÖÖ (utförd av Mikael Sandberg -www.tibro-enduro.nu)
{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2009-07-18-calle.mp3{mp3remote}


I Enduro 1 hade Hondaföraren Mika Ahola problem med att få igång sin motorcykel och började dagen med 10 sekunder tidstillägg. Efter att han dessutom tappade värdefull tid i stenröset under extremprovet, fick han nöja sig med andraplatsen (endast 15 hundradels sekunder efter ettan). Istället var det den franske Husqvarnaföraren Antoine MEO som avslutade med helgens andra seger. Det tredje steget på pallen var för den italienske KTM-föraren Simone ALBERGONI.

I Enduro 2 lyckades den franske KTM-föraren Johnny AUBERT köra till sig en ordentlig ledning under söndagens första specialtest. Den finske BMW-föraren Juha Salminen knep andraplatsen medan den spanske Yamahaföraren Cristobal Guerrero kom trea för dagen.

I Enduro 3 var det den spanske KTM-föraren Ivan Cervantes som körde hem segern före den franske Gas-Gas-föraren Christophe NAMBOTIN. Den franske Husqvarnaföraren Sebastien Guillaume fick nöja sig med tredjeplatsen.

fb_35156_Oriol_Mena
I juniorklassen körde Oriol Mena hem ännu en seger och säkrade därmed titeln som juniorvärldsmästare för 2009. Den spanske Yamahaföraren Victor Guerrero kom tvåa medan den svenske Husabergföraren Calle Sjöö knep den tredje pallplatsen. Härligt!

TELEFONINTERVJU MED CALLE SJÖÖ (Utförd av Mikael Sandberg -www.tibromk-enduro.nu)
http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2009-07-19-calle.mp3