Det drar ihop sig till årets VM-premiär i Enduro och Fastbikes.se är på plats och bevakar. Här kan du läsa och se bilder direkt från Spanien.

I år är ju VM-premiären i Enduro extra intressant ur Svensk synvinkel då det är riktigt mycket svenskar på plats. Hela 16 stycken Svenskar är anmälda!

fb_Jocke2

Jocke Ljunggren laddar inför premiären

 

Största hoppet ställs till vår kung inom Svensk Enduro för stunden, Jocke Ljungren. Till i år har Jocke bytt klass från E2 (förra året körde han ju 450 4t) till E3 och det nya makinvalet av tvåtaktaren Husaberg TE300.

fb_Jocke

Joakim Ljunggren

 

Jag har talat med Jocke och han kände sig rejält taggad inför premiären och nya hojen. Jocke säger att det känns bättre på de snabba gräsproven med tvåtaktaren, där han tidigare haft lite svårare att hänga med de allra snabbaste. Vi håller tummarna och har snart facit efter premiären.

fb_Martin_Larsson

Martin Larsson

 

I E3-klassen ställer även Jonas Karlsson och Jakob Mörhed upp.

fb_Nisse

Niklas Gustavsson

 

I E1 har Sverige ingen representant med men i E2 ställer Johansson teamets suverän Nisse Gustavsson upp i tävlingen. Nisse som nu sadlat upp till en Honda 450 har dock fortfarande sviter efter den knäskada han ådrog sig på Kåsan så det kommer att bli tufft för Nisse att få till en 100 procentig insats.

fb_Calle_Sj

Calle Sjöö

 

Det som är riktigt kul just nu är det startfält vi har i EJ (juniorklassen), hela 10 stycken hungriga juniorer! Fantastiskt roligt. Svemo gör i år en hårdsatsning på Sveriges Juniorer och har hyrt in Anders Eriksson som tränare för dessa, och målet är att ta en guldmedalj i Junior Trophyn vid Six-Days i sensommar. Utav våra juniorer är det lite blanda kompott. Några har flera års rutin av internationellt tävlande nu i ryggen som t.ex. Calle Sjöö, Johan Carlsson, Robert Kvarnström, Kalle Svensson och Martin Larsson. Dessutom finns det en del andra som är ute på sina allra första internationella tävlingar.

fb_Start-dep_omrde

Utav våra svenska juniorer är det lite svårt att ha gissning på hur det skall gå. Eder utsände misstänker att vi nog inte kommer att ha något med i medaljstriden att göra men jag är helt övertygad om att Johan Carlsson, Calle Sjöö och Robert Kvarnström kommer att ta en del pallplatser under året.

Förhoppningsvis har jag fel och någon av dessa blir med i medaljstriden. Vi skall heller inte glömma Martin Larsson som gjorde så bra ifrån sig på SM-premiären i Östersund men det är något helt annat med den internationella serien i VM. Henrik Lindholm körde ju fantastiskt bra i Six-Days förra året och kan nog också överaska.

fb_Start-Ml_enduroprovet

Start och mål - Enduroprovet

 

Snart har vi fått facit efter premiären i varje fall och det kommer bli ett intressant race.

fb_Alternativ_spr_p_extremen

Alternativt spår - Extremprovet

 

Proven ser fina ut. Ingen av de svenska pojkarna jag talat med kände att det finns några besvärligheter att tala om. Banan skall avverkas tre varv varje dag och respektive varv innehåller tre prov. Jocke Ljunggren tycker att proven är lite väl lätta men vi får väl hoppas att han kan vara med och slåss däruppe, det såg bra ut på testbanan i varje fall.

fb_Start-Ml_p_prologen

Start och mål - Prologen

 

Det känns verkligen att det är lite extra daller i luften av premiärnerver. Alla går runt och kikar på varandra, det dras friskt på testbanor, både de officiella och inofficiella. Självklart gäller det att markera revir på en gång och visa vem som är bäst.

fb_Gasande_p_testbanan

Gasande på testbanan

 

Allt börjar nu redan ikväll med prologen. Denna ser inte ut att vara allför besvärlig och kommer nog inte att påverka resultatet något speciellt, och verkar vara mest för showens skull. Brukar vara mycket folk till prologen och det blir säker lika i år också.•