Joakim Ljunggren sexa

I helgen avslutades årets VM-säsong, som totalt bestod av sexton tävlingsdagar, i franska Mende. Årets världsmästare blev: Mika Ahola (E1), Jonny Aubert (E2), Samuli Aro (E3) och Thomas Oldrati (junior). För svenskarnas del blev helgen ingen höjdare. Anders Eriksson och Björne Carlsson bröt. Joakim Ljunggren fullföljde och blev sexa totalt i E2-klassen.

Helgens race i E1-klassen bjöd på en synnerligen spännande fajt mellan Ivan Cervantes och Mika Ahola. Efter att ha fått tio sekunders straffpålägg kämpade spanjoren, Ivan Cervantes, från underläge och inväntade eventuella misstag från Mika Ahola.Slutligen var det den franske Yamaha-föraren Marc Germain som avgjorde genom att placera sig på andra plats efter Ahola, och på så vis skaka om så pass mycket i poängställningen att Mika Ahola kunde iklä sig rollen som världsmästare i E1, året efter att han blev världsmästare i E2-klassen.

fb_30218_79b7713739eef2_o

Mika Ahola har onekligen haft en bra säsong med totalt nio segrar ,fem andraplaceringar och två tredjeplatser. Det gav honom 29 poängs ledning till tvåan Ivan Cervantes. Bäste svensk i klassen blev Honda-föraren Niklas Gustavsson på 20 plats med 28 poäng.

01ahola001

-Jag är förvånad över att bli världsmästare redan idag, men Marc Germain hjälpte mig under det sista specialprovet. Jag trodde det skulle avgöras imorgon eftersom det här racet verkligen är svårt. Jag tror att nyckeln till min framgång är att jag stått på pallen efter varje race den här säsongen. Man behöver inte pressa sig till att vinna varje race, utan måste nöja sig med andra- eller tredjeplats ibland. Jag har lärt mig av mina tidigare misstag. Ju äldre jag blir, desto snabbare blir jag, sa Mika Ahola efter lördagens tävling.

fb_aubert

E2-klassen
Efter ännu ett spännande race står det klart att den franske Yamaha-föraren Jonny Aubert är årets världsmästare i E2-klassen, med åtta poängs marginal till den finske KTM-föraren Juha Salminen. Under hela säsongen har det varit en stenhård kamp mellan de två. Och trots att Juha Salminen har vunnit 9 tävlingar var det Jonny som kammade hem världsmästartiteln trots att han "bara" vunnit fem tävlingar i år. Ner till trean, Allesandro Belometti, var skillnaden närmare hundra poäng.
Joakim Ljunggren avslutade sin första VM-säsong som seniorförare med en sjätteplats totalt.

fb_30240_d8cbe9b8eb570b_o

E3-klassen
E3-klassen har varit en blandad kompott under hela säsongen. Här har vinsterna fördelats på betydligt fler deltagare än i de övriga klasserna. Den finske KTM-föraren Samuli Aro har lyckats köra till sig fem segrar och samlat ihop 328 poäng totalt vilket gav honom världsmästartiteln. På andra plats i totalställningen finner vi landsmannen Marko Tarkkala, även han på en KTM.

Marko Tarkkala har vunnit två VM-tävlingar under 2008 och samlat ihop 317 poäng, vilket är elva poäng färre än Samuli Aro. Den franske Husqvarna-föraren Sebastien Guillaume knep tredjeplatsen. Bäste svensk blev Björne Carlsson med en sjundeplats. Under året har han dessvärre brutit två tävlingar. BMW-föraren och sjufaldige världsmästaren, Anders Eriksson, fick bryta på grund av magsjuka under söndagen och hamnade på en tionde plats totalt i E3-klassen.

fb_30251_288b4caa2e8b04_o

-Det har varit en riktigt tuff säsong med min olycka och skada. Nu är det över, och jag kan koppla av vilket känns underbart. För mig var det framförallt mentalt jobbigt att återhämta mig från skadorna. Jag kunde inte träna så mycket i vintras, och jag startade säsongen på en helt ny motorcykel. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig av 2008 års säsong. Men jag tänkte aldrig på att ge upp och jag är glad att jag kämpade på, sa Samuli Aro som nybliven världsmästare i E3-klassen.

fb_30kvarnstrom

Junior-klasssen
I juniorklassen var det inga svenskar representerade i Mende. Årets bästa juniorförare från Sverige blev TM-föraren Robert Kvarnström som med 99 poäng placerade sig på elfte plats totalt.