Under helgen körde årets femte runda i Enduro-VM. Precis som förra helgens VM-race i Turkiet, utsattes de tävlande för stentuffa förhållanden med temperaturer på närmare 40 grader. Joakim Ljunggren visade åter igen att han är en av världens främsta genom att köra till sig topplaceringar i Enduro 3.

DAG 1

 

Enduro 3

Christophe NAMBOTIN (FRA - GAS GAS) i ENDURO 3 flög fram, till synes irriterad av sitt tillbakadragande i Turkiet på grund av mekaniska problem, dominerade fransmannen från början till slut. Mika Ahola (FIN - HM HONDA) började inte på topp idag, men lyckades hämta hem förlorad tid under i stort sett hela dagen för att avsluta som trea. Men mästerskapsledaren fick kämpa hårt med Kurt Caselli (USA - KTM) anmärkningsvärt snabb på sin KTM 500EXC, som utan tvekan bidrar med en frisk fläkt till mästerskapet.

Andraplatsen vanns av Joakim Ljunggren (SWE - Husaberg), efter att blixtsnabbt 3:e varv.

"Jag körde riktigt bra under Extremetestet och på crosstestet under det sista varvet och den här andraplatsen är verkligen oväntad för mig!”

Jonas Karlsson (KTM) körde in på plats 14 i klassen. Jakob Mörhed, som kom på 16e plats under prologen, bröt.

fb_53948_Enduro_3_podium_day_one_-_joakim_ljunggren_1024

 

Enduro 2

i Enduro 2 dominerade Husabergföraren Pierre Alexandre RENET (FRA) under hela dagen, innan hann föll offer för ett tekniskt missöde under det sista varvet.

”Min cykel började förlora kraft under Extremtestet och sedan intensifierades problemet under cross och Endurotestet och jag kunde inte ens klättra uppför. Jag är verkligen besviken ...”

Johnny AUBERT (FRA - KTM) var i hälarna på ”Pela” då han begick ett misstag under crosstestet på det fjärde varvet. Efter en rejäl vurpa kom Aubert åter på benen för att kort därefter svimma en kort stund senare varpå han tvingades bryta racet.

Även Ivan Cervantes (ESP - GAS GAS) tvingades dra sig ur racet, på grund av motorproblem i slutet av 2:a varvet ...

”Min cykel har inte fungerat bra sedan i morse, men jag kommer att kunna starta igen i morgon och jag ska ge allt för att vinna”.

 

Antoine MEO (FRA - HVA) kunde inte ha bett om ett bättre resultat efter att förvånad kört till sig en oväntad seger.

”Jag tror att det mycket väl kan vara den lyckligaste vinst under min karriär!”

Och bortsett från segern i sig, lyckas Antoine MEO att göra goda framsteg i detta mästerskap eftersom Aubert, Cervantes och RENET inte fick några poäng idag.

 

Enduro 1

Juha Salminen (FIN - HVA) tog kontroll i ENDURO 1, trots att hans finske märkeskollega Matti SEISTOLA: s (FIN - HVA) drog upp ett högt tempo redan från start (men som förlorade mycket tid i Extremen). Snabbe Rodrig Thain (FRA - HM Honda) och Nicolas DEPARROIS (FRA - KAWA) verkade trivas i Medelhavet hetta och körde till sig andra- respektive tredjeplatsen i klassen. Eero Remes (FRA - KTM) var hack i häl på DEPARROIS, men fick slutligen nöja sig med en 4:e plats.

Juniorklassen vanns av spanske KTM-föraren Mario Roman, före Jérémy Joly (FRA – Honda) och Romain Dumantier (FRA – Yamaha).

Calle Sjöö (Honda) var snabbaste svensk i klassen med en 11e plats. Henrik Lindholm körde till sig 15e plats. Johan Carlsson och Kalle Svensson bröt.

 

DAG 2

Den andra dagen av Enduro-VM i Grekland förvandlades till ett slags slagfält för många förare. Med drygt 50 åkare som nådde mållinjen, det vill säga 60 procent av de startande, orsakade denna sista dag en hel del skador på många män och deras motorcyklar.

Julien GAUTHIER (FRA - TM) i Enduro 1, Sébastien Guillaume (FRA - HVA) i Enduro och medan Simone ALBERGONI (ITA - HVA) i Enduro 2 var några av de som tvingades kasta in handduken.

Även Pierre Alexandre RENET (FRA – Husaberg), tvingades ge sig i slutet av den första omgången.

Antoine MEO (FRA - HVA) är tämligen ensam i täten för Enduro 2, men var ändå tvungen att kämpa hela dagen i härliga fajter med den tuffa spanjoren, Cristobal Guerrero (ESP - KTM) som har visat sig vara den främsta KTM-föraren totalt sett under denna säsong.

Efter gårdagens motgångar lyckades Ivan Cervantes (ESP - GAS GAS) köra till sig tredjeplatsen i Enduro 2. Samtidigt kan vi notera att Johnny AUBERT (FRA - KTM) inte körde dagens race på grund av de skador han drog på sig under gårdagens race.

En av de starkaste förarna i Grekland verkar onekligen varit Christophe NAMBOTIN (FRA - GAS GAS) som fullkomligt flög förbi fram i ENDURO 3 under de senaste 48 timmarna av race. Målinriktad och vältränad, visade den franske GasGas-föraren ännu en gång att han är på en högre nivå än sina rivaler.

Kurt Caselli (USA - KTM) som flugit in från USA för att ”gästspela” uppnådde en fantastisk andraplats under det sista avsnittet och verkar vara en av de få ryttare som ”njöt” av den tuffa andra dagen.

Joakim Ljunggren (SWE - Husaberg) och Mika Ahola (FIN - HM Honda) bjöd på en underhållande duell om tredjeplatsen (vilken Ahola slutligen vann).

Jonas Karlsson (KTM) körde i mål på 11:e plats. Jakob Mörhed utgick.

 

 

I ENDURO 1 fick Juha Salminen (FIN - HVA) jobba hårt för att distansera sig från sin teamkamrat Matti SEISTOLA (FIN - HVA) och uppvisade ännu en gång sina färdigheter som sannolikt kommer att bidra till att han blir världsmästare för åttonde gången i ordningen (rekord!).

Rodrig Thain (FRA - HM Honda) och Eero Remes (FIN - KTM) kamperade om tredjeplatsen, vilken slutligen Thain vann med en marginal på några ynka tiondelar av en sekund mellan dem.

Juniorklassen vanns av Jérémy Joly (Honda), före Mario Roman (KTM) och Mathias Bellino (Husaberg). Calle Sjöö kom på 10e plats, Henrik Lindholm på 11e och Kalle Svensson på 18e plats.

Efter GP-rundorna i Turkiet och Grekland runda har ordningen i mästerskapet destabiliserats en aning där vi nu ser Salminen (E1), MEO (E2) och Ahola (E3) i topp i sina respektive klasser.

 

Nästa VM-runda körs 9 och 10 juli i Buzau, Rumänien.