I helgen kördes Rumäniens debut-GP i Enduro-VM. Racen kördes i strålande solsken och temperaturer på över 40 grader i skuggan. Husabergföraren Joakim Ljunggren försvarade sin tredjeplats i totalställningen.

 

 

Visserligen gladde sig nog de flesta åt att solen sken, men den rumänska värmen var samtidigt de tävlandes kanske främsta fiende, och de var tvungna att gräva djupt i sina reserver för att orka med de samtliga varv av den 81 kilometer långa slingan.

-Banan är teknisk, men inte nödvändigtvis svårkörd, men å andra sidan är värmen outhärdlig och jag kommer att behöva ge allt för att komma upp på podiet, sade den spanske KTM-föraren Cristobal Guerrero i slutet av första varvet.

EWC_2011_ROMANIA_DAY_01_START_E2

Dag 1

Dagen var lyckad för Pierre-Alexandre RENET (FRA - Husaberg), som drabbades av tekniska problem i GP:t i Grekland. Med sin vinst för dagen vann den forne MX-världsmästaren viktiga poäng och en hel del självförtroende samtidigt som han visade sina konkurrenter att han är en av de snabbaste förarna i Enduro 2.

Kampen om andraplatsen handlade om spanske KTM-föraren Cristobal Guerrero (KTM) och den franske Husqvarnaföraren Antoine MEO, en spännande duell som slutade med en framgång för Guerrero. Gas Gas-föaren Ivan Cervantes körde till sig en fjärdeplats, medan Antoine BASSET (Yamaha) säkrade en femteplats, strax före Simone ALBERGONI (Husqvarna).

EWC_2011_ROMANIA_DAY_01_REMES

Finske Husqvarnaföraren Matti SEISTOLA visade sin styrka i Enduro 1 för tredje gången sedan starten av säsongen. Han ledde från början till slut och lämnade de övriga konkurrenterna 10 sekunder bakom honom. Som det ser ut just nu är han den främste föraren som ser ut att kunna sin lagkamrat Juha Salminen i sin strävan att vinna sin åttonde VM-titel. Juha SALMINEN slutade på 2:a plats, men inte utan stora ansträngningar för att säkerställa att han inte blev omkörd av sin landsman, KTM-föraren Eero Remes. Fransmannen Rodrig Thain (Honda) avancerade en del under det andra varvet för att slutligen köra i mål på 4:e plats. Julien GAUTHIER (FRA - TM) körde till sig en välförtjänt femteplats. Franske Marc BOURGEOIS (Yamaha) visade med sin sjätteplats att han är på väg att komma tillbaka till i toppform.

EWC_2011_ROMANIA_DAY_02_SALMINEN_2

I Enduro 3, fick åskådarna bevittna en fantastisk Christophe NAMBOTIN (FRA - Gas Gas). Fransmannen, alltid mycket snabbt, låg aningen efter under de första 6 specialproven, men från början av tredje varvet fick han upp ett fantastiskt tempo, tog förstaplatsen och fick därmed möjlighet att lämna sin främste konkurrent för dagen, Kurt Caselli (USA -KTM) 14 sekunder bakom sig. Den amerikanska föraren, som underhöll publiken med spektakulära hopp, kunde inte matcha Sébastien Guillaume (FRA - Husqvarna) som slutade på andra plats, hans bästa placering för säsongen.

Mika Ahola (FIN - HM Honda) tog en fjärdeplats. Den fyrfaldige världsmästaren förlorade flera poäng under dagen, och i och med Nambotins vinst kommer det sannolikt bli ett spännande avslut på mästerskapet i denna kategori . Spanske Husabergföraren Oriol Mena körde hem femteplatsen, före svenske Husabergföraren Joakim Ljunggren. Jonas Karlsson körde till sig 12e plats med sin KTM.

54505_JOAKIM_LJUNGGREN_1024

I Juniorklassen blev det ett 100% franskt podium och en underbar prestation av Mathias Bellino (FRA - Husaberg), som för första gången i sin unga karriär, vann förstaplatsen i ett Grand Prix. Han vann också Husqvarna Xtreme Testa Award med en fantastisk tid av 1'55 "79. Jérémy Joly (FRA - HM Honda) och Romain DUMONTIER (FRA - Yamaha) avrundade pallen. Mario Roman (Spanien - KTM) slutade på 4:e plats medan femteplatsen gick till Victor Guerrero (Spanien - Yamaha). Benoit Fortunato (FRA - Yamaha) slutade på sjätte plats.

Hondaföraren Calle Sjöö var snabbaste svenske junior med 13:e plats. Johan Carlsson (Beta) var som bäst uppe på tionde plats men slutade på 23e plats. Hondaföraren Henrik Lindholm kom på 19:e plats.

 

 


 

Dag 2

I Enduro 1 föll Matti SEISTOLA (FIN - Husqvarna) två gånger under Crosstestet, och förlorade allt hopp om att vinna igen och slutade på 9:e plats. Ett sorgligt öde för den förare som verkade kunna omintetgöra Juha Salminens (FIN - HVA) planer på att köra till sig ännu en VM-titel. Den finska legenden drog fördel av Seistolas misstag och vann dagen och därmed skapa sig ett övertag i tabellen.

EWC_2011_ROMANIA_DAY_02_RENET

Även Eero Remes (FIN - KTM) drog onytta av SEISTOLAS misstag och kom på andra plats. Franske Hondaföraren Rodrig Thain klättrade till tredje plats på pallen och visade att han är en att hålla ögonen på i denna kategori. Julien GAUTHIER (FRA - TM) slutar precis nedanför podiet, medan Lorenzo SANTOLINO (Spanien - KTM) slutade på 5: e plats.

EWC_2011_ROMANIA_DAY_02_LEOK

I Enduro 2, bjöds åskådarna på en härlig duell mellan Pierre-Alexandre RENET (FRA - Husaberg) och Antoine MEO (FRA - Husqvarna), vilken slutade med en seger för Husabergföraren, som nu äntligen kan andas lite lättare och lita på att hans tidigare tekniska problem inte längre är ett problem. MEO, som var välplacerad hela helgen, men aldrig vann, återvann dyrbara poäng på Cristobal Guerrero (ESP - KTM) som slutade som trea. Ivan Cervantes (Spanien - Gas Gas), nådde, precis som under gårdagens race, inte en pallplats och kom återigen fyra. Antoine BASSET (FRA – Yamaha) slutade på 5:e plats och har visat uppmuntrande framsteg i Rumänien under helgen.

 

I Enduro 3 bekräftade Christophe NAMBOTIN (FRA - Gas Gas) sin form med den 4:e raka segern. Och för fjärde gången i rad kunde inte Mika Ahola (FIN - HM Honda) stoppa hans främsta rival att tjäna maximalt med poäng. Den fyrfaldige världsmästaren (Ahola) kom tvåa. Men nu är fransmannen bara 23 poäng efter finländaren. Det är fortfarande fyra racedagar kvar – och avslutningen av mästerskapet i Enduro 3 kommer sannolikt att bli mycket spännande.

Sebastien Guillaume (FRA - HVA) avrundade podiet. Kurt Caselli (USA - KTM) slutade på fjärde plats. Joakim Ljunggren (SWE - Husaberg) körde till sig femte plats, före hans spanske teamkamrat, Oriol Mena. Även denna dag kom Jonas Karlsson (KTM) på 12e plats.

54508_JOAKIM_LJUNGGREN_1024

"Det var lite svårt i helgen, främst eftersom det var ett ganska lättkört race. Även om det var varmt var det inte fysiskt krävande alls och banan och specialtesterna var inte särskilt svåra. Även extremtestet var lättkört, i huvudsak några vändor på plant gräset med några enkla stockar. Jag ville vara på pallen igen men det gick inte så bra för mig. Den andra dagen var bättre, jag var bara åtta sekunder från pallen. Det är tråkigt att vara utanför topp tre men allt som allt var det en bra helg, särskilt för teamet med Renet och Bellinos vinster. ", kommenterade Joakim Ljunggren (som föredrar race av lite tuffare karaktär).

54553_KURT_CASELLI_1024

Romain DUMONTIER (FRA - Yamaha) toppade gårdagens tredjeplats med att vinna andra racedagen i juniorklassen. Spanske KTM-föraren Mario Roman kom tvåa före Jérémy Joly (FRA - HM Honda). Vinnaren av den första dagen, Mathias Bellino (FRA - Husaberg) slutade på fjärde plats, medan Benoit Fortunato (FRA - Yamaha) slutade på 5:e plats. Johan Carlsson (Beta) var dagens snabbaste svenske juniorförare med 9e plats, före Calle Sjöö (Honda) på tionde plats. Henrik Lindholm (Honda) körde i mål på 19e plats.