I helgen som var så var det dags för den sjätte deltävlingen av åtta i årets världsmästerskap i Enduro. Denna gång var det Sverige via Svea Enduroklubb som hade nöjet att få vara arrangör. Här kan du läsa mer och kolla in ett antal av Mats Svenssons bilder från tävlingen.

Senast det gick en deltävling i Enduro-VM i Sverige var mars 2009 då det arrangerades en vintertävling i Östersund. Vilket undertecknad förresten tycker är tråkigt att det inte finns en vinterdeltävling i VM-serien. Det är väl ändå vitsen med att ett avspeglar olika förhållanden både i terrängen och väderlek?

 

 

Start prologen

Start för prologen.

 

Nåja, Svea Enduroklubb hade förlagt årets deltävling i Karlsborg med huvuddepån vid Molidens idrottsanläggning i närheten av Karlsborgs fästning. Tre prov, Enduro prov, cross prov och det nuförtiden alltid ingående Extrem provet fanns utefter banvarvet och det skulle köras tre varv varje dag. Arrangören hade fått till bra prov och alla var lätt åtkomliga för publiken. Man hade dessutom på en av transport sträckorna gjort i ordning ett spektakulärt hopp där de förare som ville kunde välja att hoppa över Göta Kanal, dock var det endast ett fåtal förare som gjorde detta. Vid den passagen fanns det ingen tid att tjäna så det var ingen större vits med att utsätta sig för en sådan risk.

Trubbel p_prologen

Trubbel på prologen...

 

Inför tävlingen så för svenskt vidkommande stod den mest intressanta fighten i E3-klassen som Jocke Ljunggren deltar i. Jocke fick inte till inledning på säsongen som startade i Sydamerika på det sätt han önskade men när serien kom till Europa gick det bättre. Ett tag var Jocke på en total 2'a plats i tabellen men efter den föregående deltävlingen i Italien så lyckades David Knight knipa 2'a platsen med endast en poäng före Jocke.

Knigth-Nambo

Knight och Nambotin duellerar...


Självklart var Jocke laddad inför att få köra på hemmaplan och hade siktet inställt på att ta sig förbi David.

Jocke-2

Joakim Ljunggren.

 

Det var mycket roligt att se hela 47 Svenskar på plats som skulle köra tävlingen. Mycket ungdomar i Junior och Youth klasserna som nu passade på att prova en VM-deltävling på hemmaplan.

Tävlingen startade på fredag kväll med en kortare Prolog. Ett kort special prov som räknas in i lördagens resultat. Provet var gjort som en parallell bana så man startade två och två bredvid varandra på varsin spår av en bana som gick som en 8'a. Allt förlagt och inramat invid Karlsborgs fästning. Hela 5000 personer kom och kikade på provet vilket får väl betraktas som en succé.

Allra snabbast av hela startfältet var Mathias Bellino, medan Jocke var den som gjorde det bästa resultatet av de svenska förarna. Provet innehöll en del hinder som ett flertal förare hade problem med, och det var många som tappade tid på detta prov.

Bellino

Mathias Bellino.

 

Start av huvudtävlingen skedde på lördag morgon. Det myckna regnandet innan tävlingen hade gjort markerna rejält blöta och det talades om svåra transporter. Proven hade dock klarat vätan bra så det skulle bli en hård och tuff tävling med fina förhållanden.

I respektive klasser kan man lite kort sammanfatta lördags-etappen med:

 

E1

Här segrade Antoine Meo. Meo har haft en säsong som hitintills har inneburit 8 vinster men även två brutna dagar. Men när allt håller så har han varit klassens suverän. Segrade idag före Fabien Planet och på tredje plats Thomas Oldrati.

Noterbart i denna klass var att vår gamle Kung Anders Eriksson ställde upp till start och fick till en fin 10'e plats och näst bäste svensk i klassen strax efter Jakob Mörhed som slutade 9'a.

Meo

Antoine Meo.


E2

Juha Salminen lyckades hitta toppformen och vann E2 klassen före Pierre-Alexander Renet och Christobal Guerro. Bästa svensk i klassen vart Olle Löthman på en 11'e plats.

Salminen

Juha Salminen.


E3

Så till klassen med de största svenska förhoppningarna. Christophe Nambotin har varit helt outstanding hela serien och så även denna gång. 9 delsegerar och en andra plats i klassen. På andra plats Aigar leok och så vår egen Jocke ljunggren på tredje plats. David Knigth hade otur och fick problem med motorn på dagens etapp. Hojen började bli orkeslös och David fick lov att byta reed-ventilerna på motorn vid målservicen. David slutade på en 10'e plats och Jocke gick ifrån med 9 poäng och klättrade upp på andraplatsen i totalen.

Jocke-1

Joakim Ljunggren klättrade i tabellen...


Junior

Många Svenska juniorer med i start fältet och förhoppningen vara att någon skulle kunna ta en pall plats. Länge låg Robert Kvarnström på en fin andra plats under dagen men tyvärr tappade Robert tid på eftermiddagen och ramlade ner till en 6'e plats. Segrade gjorde Mathias Bellino före Jonathan Manzi och mycket glädjande så fick Sverige Johan Edlund på tredje plats.

Edlund

Johan Edlund in action...

 

Youth

Vann gjorde Giacomo Redondi före Matteo Bresolin. Även i denna klass fick vi en svensk pallplats med Oliver Nelson på tredje plats. Noterbart var att Oliver var med och slogs bra om andra platsen. Oliver drog tyvärr på sig två minuter tidsprick och hade tagit andra platsen om inte detta hänt.

Redondi vart även klar Mästare i tabellen med dagens resultat.

 

Söndag och en ny dag med nya poäng att kämpa om. Söndagen vart lik Lördagen med dominans från de Franska förarna. Franska segrare i alla klasserna utom Youth klassen.

E1

Meo segrade idag före Thomas Oldrati och Eros Remes på tredje plats.

Kjetil Gundersen från Norge som även deltar i de Svenska mästerskapen ställde upp men fick tyvärr bryta bägge dagarna, synd då Kjetil hade väldigt bra tider på de prov han körde. Snabbaste tid t.ex. på det första crossprovet.

Anders Eriksson vart idag bäste svensk med 9'e plats.

Meo leder också tabellen.

Anders-Eriksson

Anders Eriksson bjöd på show...

 

E2

Renet fick idag revansch på Salminen som vart tvåa före Salvini.

Bästa svensk i klassen vart igen Olle Löthman på en 10'e plats.

Renet leder tabellen totalt.

 

E3

Nambotin vann idag igen före Aigar leok. Det var dock betydligt hårdare idag och Leok ledde länge tävlingen men tappade 20 sek mot Nambotin på sista Enduroprovet.

Jocke Ljunggren fick även idag en fin tredje plats före David Knigth på Fjärde.

Nambotin leder så klart klassen och Jocke nu tvåa 5 poäng före Leok och Knigth har sjunkit till fjärde plats.

Prispallen-e3

 

Junior

Börjar bli tjatigt nu, igen fransk seger med Mathias Bellino före Daniel McCanney. Idag lyckades Robert Kvarnström knyta ihop säcken och fick en efterlängtad tredje plats.

Kul att se våra Svenska juniorer på pallen bägge dagarna.

Kvarnstrm

Robert Kvarnström.

 

Youth

Seger igen för Redondi. Oliver Nelson lyckades idag med att få den andra plats som lite snöpligt missades på lördagen. Trea vart Daniel McCanney

Nu bär VM-serien iväg till Finland nästa helg för den näst sista deltävlingen. Lär bli en hel del svenska förare med då också och vi hoppas på fina resultat där också.

 

Cervantes

Ivan Cervantes.

 

Edoardo Dambrosio

Edoardo D'AMBROSIO.


Gundersen

Kjetil Gundersen.


Knigth

David Knight.


Leok

Aigar Leok.


Nambo

Christophe Nambotin.


Oliver Nelson

Oliver Nelson.


Remes

Eero Remes.


Renet

Pierre-Alexander Renet.