Under lördagen kördes finalen i årets SuperEnduro-VM, vid Cahors i Frankrike. Polske KTM-föraren Taddy Blazusiak säkrade ytterligare en VM-titel i främsta Prestige-klassen. I juniorklassen var det amerikanske KTM-föraren Ty Tremaine som vann VM-guldet tämligen ohotad, efter att svenske KTM-föraren Andreas Linusson skadat sig så pass allvarlig under fria träningen att han inte kunde genomföra finalracet.

Taddy Blazusiak gav sig in i sista omgången av årets mästerskap med 42-poängs ledning, och visste exakt vad han behövde göra för att säkra titeln. Efter att ha slutat som trea i race ett, förbättrade Taddy oddsen för sin del efter att kört till sig andraplatsen i race två innan han avslutade kvällens race som trea i race tre för att sluta som trea i helgens deltävling, och därmed säkra sin mästerskapstitel.

"Jag är en lycklig man. För min del handlade det om att säkra titeln ikväll. Jag visste att jag hade en bra fördel över de andra killarna så jag körde säkert och undvek så många misstag som möjligt. Det har varit en fantastisk säsong och att avsluta den som världsmästare för sjätte gången är bara helt otroligt, kommenterade den nykrönte världsmästaren Blazusiak.

580692a159

Medan Blazusiak körde för att säkra titeln, utspelades kampen om totalsegern i helgens deltävling och även resten av placeringarna i mästerskapet framförallt mellan USA: s Cody WEBB (KTM) och Storbritanniens Jonny Walker (KTM) när David KNIGHT (KTM – Storbritannien) – som låg tvåa i mästerskapet inför finalen – uteblev på grund av sjukdom. WEBB satte takten i Superpole, då han satte den snabbaste varvtiden för att säkra förstaplatsen vid startgrinden. Snabb iväg från starten avslutade Webb första varvet som ledare. Och efter att ha utökat sin ledning vann han en solid seger före WALKER på andraplatsen med Blazusiak som trea.

Med startordningen omvänd för race två var det WALKER som ledde från varv ett för att ta segern. WEBB – kämpade sig upp genom startfältet för att så småningom sluta racet som trea. Med vetskapen om att det var nu eller aldrig som gällde kopplade WALKER greppet med en stark start och tog sedan kontroll över racet. Under racets gång utökade han ledningen till sin KTM-rival, för att slutligen vinna racet och i med det sin allra första övergripande SuperEnduro-seger.

Efter att ha placerat sig som tvåa i race tre, fick WEBB nöja sig med andraplatsen på pallen i Frankrike men fick även glädja sig åt sin andraplacering totalt i mästerskapet. Med Blazusiak som trea i Frankrike, tog sig Husqvarnas Alfredo GOMEZ (S) igenom ett för honom smärtfylld kväll, med en fingerskada, för att avsluta kvällen som fyra totalt med tre fjärdeplatsresultat. Efter att ha avslutat sin säsong som femma i mästerskapet, kunde Storbritanniens Paul BOLTON (KTM) glädja sig åt rollen som den bäst presterande rookien för 2015.

I Juniorklassen var det USA:s Ty TREMANE (KTM) som kröntes till världsmästare. Inför finalracet hade han elva poängs ledning till svenske KTM-föraren Andreas Linusson, men redan under fria träningen grusades Andreas chanser på att vinna det efterlängtade VM-guldet efter att han skadat sin vänstra handled så pass allvarligt att han fick kasta in handduken. TREMAINE levererade därefter en vinnande körning för att ta totalsegern i helgens deltävling och samtidigt mästerskapssegern. Efter att ha säkrat sin första seger i mästerskapet i race ett, avslutade Tysklands Manuel Lettenbichler (KTM) kvällen som tvåa medan frans Cedric Tempier (Sherco) avslutade som trea.

Om det nu är någon tröst slutade Andreas Linusson med en fin andraplats i mästerskapet, före tredjeplacerade Manuel Lettenbichler, efter en fantastisk säsong där vi mer än gärna hade sett honom i en ren fajt om mästerskapstiteln i finalen.