Marc Marquez (Repsol Honda Team) tog sin sjätte vinst för året i ett minst sagt hektiskt race på Phillip Island i Australien, där han bröt sig loss från en åtta-förare-kamp för att knipa segern. Efter en minst sagt tuff tävling för Marcs främste rival, Andrea Dovizioso (Ducati Team), där italienaren drabbades av en tidig avåkning, men kunde kämpa sig tillbaka upp till 13:e plats, har den spanske Hondaföraren från Cervera nu 33 poäng ledning gentemot Dovizioso. Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) tog andraplatsen, med teamkamraten Maverick Viñales som trea. Viñales är nu ute ur kampen om titeln, då han ligger 50 poäng efter med två race kvar att köra i mästerskapet.

Marquez vs Rossi, Zarco vs Rossi, Viñales vs Marquez, Iannone vs Zarco ... i en av de mest aggressiva och hårdkämpade striderna för säsongen, årtionden eller mer, var omkörningarna många och snabba - inklusive ett drag från Zarco utvändigt i Doohan-kurvan - som lämnade en skön sträng av gummi efter sig; även lite på motståndarnas skinnställ, samtidigt som lite färg byttes ut under en av de mest otroliga fajterna i historien.

När Marquez väl var uppe i täten kunde den regerende mästaren börja skapa sig en lucka med fem varv att köra. Samtidigt som en intensiv strid rasade bakom honom, började han sprinta bort - och kampen om pallen handlade främst om tre förare under de sista varven: Rossi vs Viñales vs Zarco.

Med några av de tajtaste linjerna som någonsin körts runt ön, på det sista varvet, kunde Rossi knipa andraplatsen - men alla tre var i stort sett sida vid sida över mållinjen. Och över den linjen var det Viñales som nätt och jämnt hann före fransmannens - och tog tredjeplatsen för att återvända till pallen, men som ändå var ett definitivt slut på sin chans till mästerskapstiteln. Zarcos fjärdeplats bekräftade samtidigt som Årets Rookie.

Efter att Suzukiföraren Andrea Iannone pushades tillbaka i de senare skedet tog Cal Crutchlow (LCR Honda) femteplatsen före italienaren, med Jack Miller (EG 0,0 Marc VDS – Honda), Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) och dubbelglädje för Red Bull KTM Factory Racing som avslutade topp tio, med Pol Espargaro som nia före Bradley Smith. Scott Redding (Octo Pramac Racing) och Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) slutade på elfte respektive tolfte plats före Dovizioso på 13: e, medan Karel Abraham (Drag & Bear Aspar Team) och Jorge Lorenzo (Ducati Team) slutförde topp femton.

Sepang är platsen för årets näst sista race, kommande helg, med Marquez i ledning. Men inget är klart på långa vägar, något som Dovizioso blev varse på Phillip Island – och den italienske Ducatiföraren vann på Sepang förra säsongen. Det verkar onekligen bli en synnerligen spännande avslutning på MotoGP-säsongen.