Efter helgens seger på Phillip Island i Australien ligger den spanske Hondaföraren Marc Marquez (269 poäng) i topp med 33 poängs ledning över italienske Ducatiföraren Andrea Dovizioso (236 poäng). Spanske Yamahaföraren Maverick Viñales ligger trea med sina 219 poäng, och således utan chans att köra till sig segern med två race kvar att köra i mästerskapet.

Honda-förarna Marc Marquez och hans teamkompis Dani Pedrosa har fyra segrar från de senaste fem utgåvorna av Malaysias Grand Prix. Pedrosa vann 2012, 2013 och 2015 och Márquez 2014.

Med sin pole position i Australien har Marc Márquez startat från 44 pole i de 88 race han har kört i MotoGP, en framgångsrik 50% sedan han klev in i högsta klassen.

Marc Márquez kommer matematiskt försegla MotoGP-titeln om han vinner racet eller slutar som tvåa, oavsett om Andrea Dovizioso vinner.

Den malaysiska banan är mycket snabb och lång, väldigt annorlunda än tidigare banor i MotoGP-kalendern. De heta temperaturerna och höga luftfuktigheten gör det svårt för alla, särskilt för förarna. Med fyra långa kurvor efter två långa sträckor och tio medel- till hög-hastighets kurvor är den breda banan särskilt gynnsamt för omkörningsmanövrar, men lägger även mycket press på motorerna. Dess längd på 5,5 km gör den till en av de längsta banorna i MotoGP, med en huvudraka som mäter 920 meter.