Spanske Hondaföraren Dani Pedrosa blev årets åttonde segrare i MotoGP-mästerskapet efter en spektakulär comeback till högsta platsen på pallen i San Marinos Grand Prix.

Dani Pedrosa vann en fantastisk seger på Misano, hans 29: e i MotoGP och den 52:a i sin karriär, liksom den 120: e för Honda sedan början av MotoGP-epoken år 2002. Marc Márquez kämpade med sitt framdäck men lyckades rädda fjärdeplatsen, vilket gör att han fortfarande leder mästerskapet, nu med 43 poängs fördel till andreplacerade Valentino Rossi.

Danis val av ett mjukt framdäck och medelhård bakdäck visade sig vara den bästa kombinationen för söndagens raceförhållanden och för hans körstil, och tillät honom att ta sig upp genom startfältet i ett otroligt snabbt tempo och samtidigt sätta ett nytt banrekord på 1'32.979 under sin väg till segern. Dani startade från åttonde startposition, var sjua i slutet av första varvet och successivt förbättrade sin hastighet under det 22 varv långa racet, körde om Ducatiföraren Andrea Dovizioso, Suzukiföraren Maverick Viñales, Marc Marquez, Yamahaföraren Jorge Lorenzo och slutligen Valentino Rossi innan han passerade mållinjen 2,8 sekunder före den italienska Yamahaföraren för att bli den fjärde Hondaföraren att vinna ett MotoGP-race i år.

Marc hade en mycket tuffare dag där han kämpade med sitt hårda framdäck, även om han kunde hålla samma tempo som Rossi och Lorenzo under den första tredjedelen av racet. När teamkamrat Pedrosa passerade honom på varv 14 insåg Marc att han inte kunde matcha Danis tempo och valde att köra säkert för att bärga de viktiga 13 poäng som kom i och med hans fjärdeplats.

Valentino Rossi slutade på andra plats före teamkamraten Jorge Lorenzo, Marc Marquez och Suzukiföraren Maverick Vinales på femte plats.

 Marc Marquez leder mästerskapet med 43-poängs ledning (med fem race kvar att köra i årets mästerskap) över Rossi på andra plats med 180 poäng och Jorge Lorenzo som trea med 162 poäng. Dani Pedrosa ligger fyra i mästerskapet med 145 poäng och Maverick Vinalez på femte plats med 136 poäng.

Nästa MotoGP körs 25 september på spanska Aragon-banan.