Efter en krasch för Rossi sedan också för Lorenzo hade Marquez en tämligen enkel körning på japanska Motegi-banan för att säkra sitt livs tredje MotoGP-titel.

Marc Márquez tog en anmärkningsvärd seger på Motegi idag för att samtidigt bli 2016 års MotoGP-världsmästare med tre race kvar att köra.

Marc fick en lysande start och blev omedelbart engagerad i en tuff kamp om ledningen med Jorge Lorenzo och Valentino Rossi (som startade från Pole). På andra varvet, vid kurva 8, tog sig Marc förbi Rossi och påbörjade jakten på Lorenzo, för att ta över ledningen på varv fyra.

Han visade snart att han hade tempot och hastigheten för att göra en utbrytning, och presterade en serie av varv inom 1'45-intervallet och hade snart skapat sig en halv sekunds försprång till sin landsman. På varv sex skedde den första stora vändningen, då Rossi drog i backen vid kurva sju och var tvungen att ge upp racet. Marc fortsatte samtidigt att utöka sin ledning tills Lorenzo också dråsade omkull, med fem varv kvar att köra.

Marc slutade som segrare i racet, före Ducatiföraren Andrea Dovizioso och Suzukiföraren Maverick Vinales.

I och med sin femte VM-seger för året, och den 55:e i sin karriär (i samtliga klasser), blev Marc den yngsta föraren i roadracingens historia att vinna fem VM-titlar (125cc 2010, Moto2 2012 och MotoGP 2013, 2014 och 2016 ).

Marc är också den enda föraren i respektive klass att få poäng i varje race körda hittills i år. Söndagens seger utökade också Hondas ledning i konstruktörs-VM till 28 poäng, och det är den sjätte Honda-segern i de senaste åtta racen.

Hiroshi Aoyama klev in för att ersätta Dani Pedrosa (som bröt ett nyckelben i samband med en krasch på fredagen ​​och genomgick en lyckad operation dagen efter) på lördag morgon, och under söndagen lyckades han köra till sig 15:e plats.

Valentino Rossi ligger tvåa med 196 poäng, före Jorge Lorenzo på 182 poäng.

Nästa MotoGP körs kommande helg på Phillip Island i Australien.