Efter att ha kört kvalet inför helgens premiär i Motocross-VM valde Husqvarna-föraren Tyla Rattray att stå över helgens MXGP-race, på grund av allt för kraftig smärta hos sitt ena finger, som han bröt i samband med tredje rundan av Internazionali dÍtalia-mästerskapet vid Montervarchi i Italien. Tyla Rattray och teamchefen Antti Pyrhönen kommenterar…

Nu har Tyla genomgått vad som sägs vara en lyckad operation och fått två stift inopererade, som ska stabilisera frakturen. Dessvärre behöver Tyla åtminstone tre veckors vila innan han kan påbörja någon form av sjukgymnastik för att rehabilitera fingret. Om sedan allt går vägen kommer Tyla kunna börja köra kort därefter, och återuppta sina förberedelser för Motocross-VM, och mest troligt är att hans första VM-race för året blir i samband med deltävling fyra, vid Trentino i Italien den 1 april.

Tyla Rattray kommenterar: " Det här är en stor besvikelse för alla, men nu måste jag fokusera på att få mitt finger redo för racing igen. Vi visste att mitt finger bröts efter tävlingen i Montevarchi när en sten träffade min hand, men min läkare sa att jag skulle vara okej för att tävla i Qatar. Jag antar att så inte var fallet. De hårda landningarna i Losail var tuffa för mitt finger. Nu har jag två stift i brottet, så det är bara en tidsfråga innan jag kan återgå till racingen. Jag har fått höra att jag inte kan göra något förens om tre veckor, och först sedan kan jag börja min rehab och därefter komma tillbaka till att börja köra motorcykel igen. När jag är redo kommer jag återvända till racingen, förhoppningsvis till det första europeiska GP:t på Arco di Trento."

Antti Pyrhönen (teamchef): "Naturligtvis är alla i Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing Team frustrerade över att Tyla inte kunde tävla i Qatar och nu kommer att vara borta från racingen för åtminstone tre veckor, men olyckor och skador är en del av motocross. Tyla var i bra form innan han skadade fingret. Han körde bra, och verkligen njöt av FC 350, och i allmänhet var han mycket väl förberedd för starten av GP-säsongen. Tyla är en av världens mest erfarna motocrossförare, och har ett fantastiskt team av människor runt sig. Vi ser fram mot att få se honom tillbaka på banan, men det kommer först att bli när han är helt frisk och redo att återvända på topp."