Den fjärde VM-rundan i 2017 års Motocross-VM var en spektakulär sådan vid Leon i Mexiko, särskilt för segrarna i MXGP och MX2, Team HRCs Tim Gajser respektive Rockstar Energy Husqvarna Factory Racings Thomas Covington.

Team HRCs Tim Gajser kom till start under söndagens race efter att ha kvalat in som etta för andra GP:t på raken. Gasjer vann båda racen efter att ha kört snabbt och taktiskt, helt enligt ”läroboken” under söndag. Den slovenska Honda-föraren höll ett synnerligen högt tempo för att segra med över 15 sekunders marginal till tvåan i båda racen, och även noteras för de snabbaste varvtiderna i båda racen.  Ryske Hondaföraren Evgeny Bobryshev slutade på andra plats i helgens första MXGP-race med franske Husqvarnaföraren Gautier Paulin på tredje plats. I helgens andra MXGP-race var det italienske KTM-föraren Antonio Cairoli som körde in på andra plats före Gautier Paulin. Tim Gajser innehar ledningen i MXGP-mästerskapet med sina 156 poäng, medan Antonio Cairoli ligger tvåa med 136 poäng och belgiska Kawasakiföraren Clement Desalle ligger trea med 119 poäng.

I MX2 visade Rockstar Energy Husqvarna Factory Racings Thomas Covington att han var redo för race efter att ha kvalat in som etta under lördagen. Race 1 var något mer utmanande för den amerikanska föraren än hans kvalrace, och han avslutade som fyra (racet vanns av Suzukiföraren Jeremy Seewer, med Yamahaföraren Benoit Paturel på andra plats före KTM-föraren Julien Lieber). I början av race två knep Covington starten och efter en intensiv närkamp med KTM-föraren Pauls Jonass visade Thomas att hans kvalkörning och seger i Race 1 inte bara var en lyckträff och han vann helgens andra MX2-race med 3,8 sekunder tillgodo till andreplacerade Jonass och med Julien Lieber åter igen på tredje plats). Covingtons 4-1-resultat och GP-seger var identisk med hans 2014-seger här i Leon. Jeremy Seewer är i fortsatt ledning i MX2-mästerskapet (153 poäng), före Pauls Jonass (145 poäng) och Benoit Paturel (139 poäng).

Efter att ha presterat 15e tid under kvalet slutade svenske Husqvarnaföraren Anton Gole på 15e plats i helgens första MX2-race, som han sedan följde upp med en 17e-placering helgens andra MX2-race. Anton Gole samlade på sig 10 viktiga VM-poäng under helgen, och ligger nu på 21:a plats i mästerskapet med sina 24 poäng. Tyvärr fick vi inte se svenske Yamahaföraren Alvin Östlund vara med och köra i Mexico, då han fortfarande rehabiliterar sig efter sin krasch under Motocross-VM i Argentina (Alvin ligger på 22a plats i mästerskapet med 19 poäng).

Nästa deltävling i Motocross-VM körs 16 april vid Pietramurata i Italien.