Helgens Motocross-VM, MXGP of Trentino, vid italinska Pietramurata bjöd på minst sagt actionspäckad racing. KTM-föraren Antonio Cairoli bjöd på en fantastisk show för att slutligen kamma hem totalsegern i helgens MXGP, medan spanske KTM-föraren Jorge Prado Garcia placerade sitt namn i historieböckerna då han säkrade sitt livs första VM-seger i MX2-klassen.

Red Bull KTM Factory Racings Antonio Cairoli var helgens MXGP-mästare i helgen, efter att den italienska föraren vann söndagens race efter att ha startat från pole position och använde det till sin fördel i Race 1, där han tog Fox Hole Shot och vann racet efter att ha lett varje varv. Schweiziske Yamahaföraren Arnaud Tonus säkrade andraplatsen i racet, före tredjeplacerade Tim Gajser (Honda, Slovenien).

I Race 2 blev scenariot lite annorlunda, där Cairoli passerade Fox Hole Shot-linjen precis bakom Hondaföraren Tim Gajser men begick ett misstag och fastnade i den andra böjen. Hans misstag resulterade i att han snart var omkörd av i stort sett alla förare, och när han väl kom på rull igen låg han på cirka 20:e plats. Efter första varvet passerade Cairoli på 15:e position efter att ha passerat flera förare. Med sin seger i helgens första race och Gajser i täten i helgens behövde Cairoli sluta som tvåa i detta race för att säkra helgens GP-seger. Med 13 av världens bästa motocrossförare mellan honom och ledaren, verkade det som en i stort sett omöjlig uppgift att vinna. Men Cairoli fann motivationen med hjälp av de italienska fansen och han inledde sin fantastiska comeback, och avancerade flera positioner varv efter varv. Så småningom var han ikapp sjätteplacerade Arnaud Tonus, som tvingade Cairoli att vara lite extra kreativ för att lyckas ta sig förbi. På varv 13 fann Cairoli äntligen vägen förbi, och sedan fick vi se honom använda samma ställe på banan varv efter varv för att köra om Gautier Paulin, Clement Desalle, Jeffrey Herlings och även andreplacerade Evgeny Borbryshev på det näst sista varvet! Genom sin mirakulösa körning säkrade Cairoli därmed sin 79e GP-seger totalt under sin fantastiska karriär, framför sin hemmapublik.

Team HRC:s Tim Gajser hade en bra helg, och en efter en kort stunds ledning i Race 1 slutade han så småningom trea i det racet, för att sedan vinna race 2. Även om Tim missade helgens GP-seger så får han trösta sig med att han är i VM-ledning med sina 201 poäng, före Antonio Cairoli på andra plats (183 poäng), och med Kawasakiföraren Clement Desalle på tredje plats (151 poäng).

Svenske KTM-föraren Jonathan Bengtsson var också med och fajtades i MXGP-klassen, där han körde till sig 28e plats i race 1 och 31a plats i race 2, för att sluta på 31:a plats i helgens GP.

MX2

KTM-föraren Jorge Prado Garcia vann sitt livs första MX2-GP under helgen, och det redan vid 16 års ålder. Den unge spanjoren toppade sin starka andraplats i race ett med en FOX Hole Shot för att slutligen köra hem segern i race 2, före teamkamraten Paul Jonass som vann helgens första MX2-race.

Belgiske KTM-föraren Julien Lieber säkrade tredjeplatsen totalt i helgens MXGP, efer att ha slutat 3:a i race 1. Han kämpade även för 3:e-platsen i race 2 innan han passerades av de två Husqvarnaförarna, Olsen och Covington, för att sluta på femte plats. Julien ligger därmed fortsatt på tredje plats i mästerskapet (175 poäng), sjutton poäng bakom den nuvarande poängledaren Paul Jonass (192 poäng), med Suzukiföraren Jeremy Seewer på andra plats med 183 poäng.

I MX2 var det åter ”full styrka” från svenskt håll, då Yamahaföraren Alvin Östlund åter var tillbaka i racingen efter att ha rehabiliterat sig från sin tidigare skada, och gjorde sällskap med Husqvarnaföraren Anton Gole.

Alvin fick till en bra ”comeback” med en 13e plats i race 1, strax före Anton på 14e plats. I race 2 slutade Anton åter igen på 14e plats och därmed säkrade totalt 14 VM-poäng under helgen (som därmed vunnit VM-poäng i årets samtliga GP:n hittills), medan Alvin tappade ner till 21a plats i race 2, och fick nöja sig med åtta poäng till VM-samlingen.

WMX

I damernas WMX var det italienske Yamahaföraren Kiara Fontanesi som vann race1, före Yamahaföraren Courtney Duncan från Nya Zeeland och Holländske Yamahaföraren Nancy Van de Ven på tredje plats. I race 2 var det franske Kawasakiföraren Livia Lancelot som körde till sig segern, före Kiara Fontanesi och Courtney Duncan. Kiara Fontanesi var därmed helgens GP-segrare, före Courtney Duncan och Livia Lancelot.

Svenske Emelie Dahl (Yamaha) slutade på 11e plats i race 1, och 32a plats i race2 för att sluta på 15e plats i helgens GP, och samtidigt säkra 10 VM-poäng.

Nästa MXGP, ”MXGP og Europe” körs vid Valkenswaard i Nederländerna kommande helg, 23 april.