Strax före årsskiftet stod det klart att bygglovet för den nya multiarenan i Tierp beviljats. Häromdagen kom så ytterligare ett glädjande besked för alla fans av motorsport, nämligen att Tierp Arena har blivit utnämnd till arrangör av en av årets viktiga deltävlingar i den pristigefulla EM-serien i dragracing.

Läs mer och se film om nya Tierp Arena

Den 9:e till 12:e juni arrangerar Tierp Arena tävlingen Sweden Internationals. Över 300 internationella team kommer att samlas i Tierp för att slåss om de så eftertraktade seriepoängen.

Under kvällen den 7:e februari meddelade det Svenska Bilsportförbundets förbundsdirektör, Thomas Jansson att de beslutat att godkänna Tierp Arenas ansökan om att få köra en EM-deltävling i dragracing under sommaren 2011.

–Det här har varit målet från början. Vi vet att inte alla kan arrangera en så stor och viktig tävling som en EM-deltävling är. Så vi har full förståelse för att beslutet dragit ut på tiden, säger Leif Andreasson, en av ägarna och grundarna av projektet Tierp Arena.

Fram till nu har EM-serien i dragracing bestått av fem deltävlingar. Men FIA och många av dragracingens företrädare har i flera år önskat att mästerskapet skulle innehålla fler tävlingstillfällen. Nu utökas serien alltså med en tävling, till totalt sex.

–Det här är ett viktigt steg i utvecklingen av dragracingsporten i Europa. Vår intention och långsiktiga mål med det här projektet är att höja intresset och sprida sporten till nya grupper av människor, och vi vill ge Europa den bästa dragracingtävlingen någonsin, säger Leif Andreasson.

Unik arena och tävlingsbana

Arenan som just nu byggs i Tierp är på många sätt unik. Dels är själva tävlingsbanan gjord helt i betong, och blir därmed den första i sitt slag i Europa. Till detta kommer även en permanant läktarbyggnad med plats för 20 000 sittande åskådare.

–Det går inte att få en jämnare bana än en som är gjord på rätt sätt i betong. Vi har satsat allt på att verkligen bygga en så bra bana som det över huvudtaget går. Vi har inte snålat in på något eller tagit några genväger. Vår anläggning ska göra det möjligt för oss att ge vår publik en upplevelse som dom aldrig ska glömma, säger Lars-Erik Lindberg, också en av ägarna och han ansvarar för själva byggnationen av anläggningen.

FIA/UEM-klasser:

Top Fuel

Pro Modified

Pro Stock

Top Methanol Funny Car

Top Methanol Dragster

Super Twin

Top Fuel Bike

Pro Stock Bike

 

Sportsman-klasser:

Competition Eliminator

Super Comp

Super Gas

Super Street

Stock/Super Stock

Junior Dragster

Super Twin Top Gas Bike

Super Comp Bike

Super Gas Bike

Kalender - FIA - European Drag Racing Championship 2011:

27-30 maj FIA Main Event - Santa Pod Raceway GBR

9-12 juni Sweden Internationals - Tierp Arena SWE

30 juni-3 juli FHRA Nitro Nationals - Alastaro FIN

28-31juli Veidec Festival - Mantorp Park SWE

12-14 augusti "Nitrolympx" Hockenheimring DE

08-11 september FIA European Finals - Santa Pod Raceway GBR