Papunen snabbast

Igår kördes finalen i Pro Superbike på Mantorp Park. Kawasaki-föraren Freddy Papunen var borträknad i förhandssnacket men körde hem segern i racet och blev med hårfin marginal således även svensk mästare i Pro Superbike.


Inför söndagens final för Pro Superbike på ett soligt Mantorp Park så lutade allt åt att norrmannen Norvald Haaland skulle ta hem Mästerskapstiteln med sin Yamaha då han ledde tabellen med fem poäng före Suzukiåkaren Jan Hansson. Freddy Papunen hade en teoretisk chans att vinna men det var en hel del om som i så fall skulle uppfyllas.

- Både Norvald och Hansson måste köra under sin förmåga om jag skall ta guld men låt oss se vad som händer, sa Freddy Papunen på startlinjen.

papunen

När starten gick så var också Haaland först ut ur första kurvan följd av Filip Backlund och Freddy Papunen som missade lite i inledningen. Backlund smet snabbt förbi Haaland medan Papunen fick upp tempot för att först passera Haaland och sedan Backlund på varv två för att därefter dominera hela heatet tills målflaggan föll och ta den seger som han utlovade redan efter lördagens kval.

Hondaföraren Alexander Lundh bjöd på stark racing tog sig upp bakom Haaland.
Dessa två hade sedan en intensiv kamp under flera varv där man skiftade platser ett flertal gånger. Under den fighten drog Papunen och Backlund ifrån i täten medan Jan Hansson fick kontakt med duon och kunde också passera båda.

- Jag försökte teckna till Norvald att han skulle låta bli att fightas med mig för att i stället haka på mig så att vi två skulle dra i väg och inte låta Hansson få kontakt men han förstod tydligen inte mina tecken, sa Lundh som tog hand om tredje platsen före Hansson.

- Det var inte min dag i dag. Papunen var för snabb där framme och jag tappade kontakten med täten i inledningen så jag får vara nöjd med att sluta trea i Mästerskapet eftersom jag inte kunde ta in de fem poängen på Norvald. Sedan är det ju lite surt att jag slutar fyra och Norvald femma så att Papunen kan vinna titeln med en poängs marginal före Norvald, summerar Hansson årets spännande finalhelg.

- Det ville sig inte. Jag fick kämpa varje meter och hamnade i dueller hela tiden. Just nu känns det bara tomt inombords, tyckte Haaland minuterna efter målgång.


- Detta hade jag knappt ens vågat drömma om. Allt gick ju min väg. Att vinna är ju bra men att sedan ha både backlund och Lundh mellan mig och Hansson och Norvald kan jag knappast fatta. Vi trodde alla att jag var uträknad men allt kan tydligen hända, sa en jublande glad Freddy Papunen vid prisutdelningen där han fick ta emot Guldmedaljen som Svensk Mästare i Pro Superbike.


Fler bilder från racet