Amerikanen Ricky Brabec är den nya killen i Team HRC. Teamets femte medlem, som kommer att ingå i Hondas officiella fabriksteam i 2016 års Dakarrally, ansluter till resten av gänget efter en intensiv tid med en rad av framgångar i den amerikanska öknen. Här kan du läsa en intervju med Ricky, ett namn som du sannolikt kommer få höra mer av framöver…

Team HRC:s nykomling har snabbt utvecklats till att vara en av de snabbaste amerikanska offroadförarna med en speciell gåva för ökenrace. 2014 nådde han en ny historisk milstolpe efter att ha vunnit det mesta i denna disciplin: Hare & Hound, främsta föraren i Desert and SCORE International, liksom de legendariska tävlingarna Baja 250, Baja 500 och Baja 1000. Nu är Brabec inställd på att anta den tuffaste utmaningen av dem alla - Dakarrallyt – där han blir den yngste amerikanska föraren någonsin att debutera.

566fdd8e0e18a1.08684448

Ricky Brabec är född (1991) och uppvuxen i södra Kalifornien, USA och växte upp med drömmen om att bli världens främsta offroadförare. Som det rastlösa barn han var gjorde han av med energi med sin cykel, och vid sällsynta tillfällen fick han köra motorcykel, något som snart förvandlas till en passion för Ricky.

 

566fdea22b12d6.63397490

Team HRC Teams Manager Wolfgang Fischer bjöd in honom till Team HRC för en testvända i den första omgången av 2015 års FIM Cross-Country Rally World Championship i Abu Dhabi. Ricky fick ett "wild card" och bakom styret på en Honda CRF450 RALLY slutade han femma totalt samt vann juniorkategorin (Under 23).

Rickys mål är nu att etablera sig med Team HRC Rally, en av tävlingens officiella fabriksteam. Räkna med att Ricky kommer att göra sin röst hörd i en del av etapperna och att vi kommer att få se prov på hans minst sagt snabba körstil.

 

Ricky, vad betyder det för dig att vara en del av Team HRC?

Att vara en del av HRC är fantastiskt, jag finner inte ens orden för att beskriva känslan. Som barn ville jag köra för Honda, men nu är det en dröm som gått i uppfyllelse och jag känner mig verkligen hedrad. Det betyder så mycket för mig att vara i Team HRC med de bästa förarna i världen. Jag har arbetat så hårt för denna dag och nu ser jag fram mot att visa vad en amerikan har att erbjuda rallyvärlden.

 

Tidigare i år du deltagit med Team HRC i Abu Dhabi. Hur kändes det då du hoppade upp på Honda CRF450 RALLY för första gången?

Det var första gången utomlands för mig, och jag var jag helt ärligt mycket nervös över att hoppa upp på denna stora rallycykel som jag tidigare aldrig hade sett på nära håll, än mindre kört race med den! Jag var i chock när jag kom dit och fick se den, och ställa in den för att passa min körstil. Allt var mycket spännande.

 

Abu Dhabi var ditt första rally-VM. Hur var den upplevelsen?

Erfarenheterna i Abu Dhabi var overkligt med fem dagars rally, och navigering i enbart sanddyner. För mig var det svårt, men jag sa till mig själv, "Det här är första gången för mig på motorcykeln och jag behöver bara vänja mig och komma till målet varje dag."

 

Efter att ha vunnit allt i den amerikanska öknen förra året, vad är din nästa utmaning?

Min nästa utmaning nu som en raceförare är att bli en navigatör och expandera min rallykarriär i världen tillsammans med HRC. Jag hade stora framgångar under 2014 och 2015, men min nästa erfarenhet kommer att vara att utvecklas och utmärka mig i rallyvärlden.

 

Hur känner du dig efter att återhämtat dig från skadorna efter den hårda kraschen i den amerikanska Hare & Hound tävlingen?

Skadorna jag hade i år var tuffa för mig. Jag övervann dem med hjälp av mina goda vänner och familj som höll mig på rätt kurs, och jag fortsatte att intala mig själv att det alltid finns ett annat race och att jag har massor av tillfällen framför mig.

 

Du var nyligen i Europa, där du tränade med dina teamkamrater och körde Dakarmotorcykeln. Vad kan du berätta om dessa intensiva veckor med teamet?

Att vara här i Europa är stort, och äntligen tillbringa tid med teamet och köra rallymotorcykeln. Jag är säker på att det kommer att vara till stor hjälp för mig i Dakar. Dagarna här är långa och körningen är fantastisk, inte som den kaliforniska öknen, det är något som är säkert.

 

Det är bara ett par veckor kvar tills Dakar. Vad förväntar du dig från ditt första deltagande i det här racet?

Till mitt första Dakar anländer med en skön känsla, och för att vara ärlig, är mina förväntningar bara för att avsluta stabilt och hjälpa mina teamkamrater på deras väg mot de översta pallplatserna. Det är mitt jobb att se till att de inte fastnar i öknen med några problem. Därför förbereder jag mig i USA med hjälp av Johnny Campbell för att förbättra mina kunskaper. Jag vill bara avsluta bra, hjälpa teamet genom racet.

566fdcefe5f0a9.23514040