Fyra nya VM-poäng för Alexander Lundh blev helgens facit när årets näst sista deltävling i Superbike-VM avgjordes på Parklagar-banan i Portimao, Portugal.

Alexander som var vass hela helgen på den mycket kuperade och fysiskt jobbiga banan kvalade som 20e man i det starka startfältet på sin Pedercini Kawasaki. Det första racet gick i regn och Alex körde snabbt upp sig till en 15e plats när loppet stoppades då det kommit olja på banan efter Italienaren Brignolas vurpa.

I omstarten körde Alex åter igen upp sig och slutade på en mycket fin 14e plats på det svåra underlaget endast 0.1 sekunder bakom Eugene Laverty på sin fabriks Aprillia. Till det andra racet hade banan torkat upp och Alex passerade som 21a efter första varvet.

Sedan började jakten på fler VM-poäng och redan efter 5 varv var han uppe på en 14e plats men sedan fick Alex ett tekniskt problem och fick inrikta sig på att rädda sin placering då han hindrades från ytterligare avancemang.

Både Alex och teamet är mycket nöjda med helgen då han återigen har gjort stora framsteg denna sin tredje tävling i Superbike-klassen.

Efter en actionspäckad kamp i det andra loppet på Portimao, tog Eugene Laverty (Aprilia Racing) sin första seger för 2012-säsongen och hans första på en Aprilia, då han passerade mållinjen före Jonathan Rea (Honda World Superbike lag) med 0.162 sekunders försprång.

Eugene blev den nionde föraren att vinna ett race i Superbike-VM under 2012. Laverty var en till synes klar ledare under de sista varven, innan Rea la i en överväxel på den portugisiska banan och började ta in på Laverty. Över tre sekunder bakom segraren, var Max Biaggi (Aprilia Racing) trea och numera har nu en rejäl ledning inför finalen i Frankrike.

Hans främste mästerskapsrival Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) tvingades bryta med ett motorproblem i början av race två och fick således inga poäng. Max har nu 347 poäng medan Sykes har 316,5. Marco Melandri (BMW Motorrad Motorsport) missade det andra racet efter att ha fått en svårt blåslagen njure efter sin krasch i Race 1.

Heat 1 vanns av Tom Sykes GBR före Carlos Checa ITA med Sylvain Guintoli FRA på tredje.

Heat 2 vanns av Eugene Laverty GBR före Johny Rea GBR med Max Biaggi ITA på tredje.

Nästa deltävling körs på Magny Cours Frankrike om 2 veckor.

Alex kommenterar:

"En kanonhelg helt enkelt! Första heatet på regn var riktigt kul,jag körde om till både höger och vänster men blev ofta passerad på rakan och när jag på slutet fick häng på Laverty gjorde jag allt för att passera men min cykel har inte mycket att sätta emot på rakorna mot hans fabriks Aprillia. Andra heatet på torrt var tufft jag kom snabbt upp till 14e men fick problem med nedväxlingarna då någonting i växellådan kärvade jag tänkte ett tag bryta men såg att jag hade fått en lucka bakåt så jag satsade på att ta cykeln i mål och rädda mina poäng. Två 14 e platser är jag mycket nöjd med speciellt det första heatet då jag bara var 37.9 sek från vinnaren och endast 9 sekunder från en 7e plats."