I helgen så kördes årets näst sista deltävlingen i EWC (Enduro World Championship) vid Andorra. Fastbikes var på plats och bevakade tävlingen.

Ur svensk synvinkel så var det Jocke Ljunggren som vi kunde sätta vårt största hopp till. Jocke låg på en total tredje plats inför tävlingen med bra marginal till fjärde platsen samtidigt som det också var lite väl långt fram till andraplacerade Nambotin som har varit i bra form de senaste deltävlingarna, Så här i slutet på serien så leder ju en sådan placering till lite mentala bryderier.

 

Jocke1

Jocke Ljunggren

Jocke har inte riktigt nått fram till Ahola och Nambotin tidigare under året så hur hårt skall man satsa? Ladda för att försöka ta de där förtretliga sekunderna som saknas eller ”Saefa” för att taktik-köra och bevaka den medaljplacering han ligger på? Ja helgen skulle snart visa.

Jocke2

Joakim Ljunggren

Arrangören hade satt ihop en bana som var 65 km lång, var en hel del transporter efter väg. Terrängen i Andorra är mycket kuperad så de stigar som det skulle köras på efter transporterna vart mycket tuffa, bitvis väldigt kuperat, vilket ställde till det under helgen för en del förare.

Extremprovet

Extremprovet

 

Varvet innehöll tre specialprov, ett Extremprov, ett crossprov och ett Enduroprov. Crossprovet och Enduroprovet var lättkörda och fina, kanske lite för lätta för Jocke som vill ha lite mer tekniskt krävande körning. Extremprovet var däremot tuffare. Det var draget på en bergssluttning, och det fanns en gammal vandringsled man kunde zick-zacka sig uppför på men de som ville tjäna tid var tvungna att satsa på branta klippavsatser med påföljande risk att tappa både tid och kanske förstöra både hoj och sig själv om det inte gick som tänkt.

Extrem_bekymmer

Extrema bekymmer...

 

I de olika klasserna inför tävlingen så var ställningen enligt nedan:

E1:

Juha Salminen har en komfortabel ledning på 47 poäng före Matti Seisttola och Eros Remes på tredje plats. Total finsk dominans i klassen och finnarna var stärkta av att nyligen ha tagit hand om Guldet i Six-Days på hemmaplan i början av Augusti.

 

E2:

Även här en komfortabel ledning för Antoine Meo som hade chans att säkra titeln under helgen. Tvåa Christobal Guerro och Tredje platsen belades av Palo Renet som kört mycket starkt på slutet. Noterbart att KTM’s superstjärna Johhny Aubert har haft maskinella problem och skadeproblem under säsongen och inte kom till start.

E3:

Där leder Mika Ahola före Christophe Nambotin och vår egen svenska superhjälte Jocke Ljunggren på tredje plats.

 

Lördagens etapp:

Lördagens deltävling bjöd på några överraskningar.

I E1 segrade Eero Remes och klassledande Juha Salminen tvingades att bryta. Juha’s stora poängledning i klassen minskade rejält i och med att Remes knappade in 25 poäng på Juha.

Ero_remes2

Eero Remes

 

E2 vann Meo, men Cervantes bjöd upp till en härlig fight. Inför sista sträckan ledde Cervantes men Meo körde för allt vad tygen höll och fixade segern i klassen. Meo var även totalsnabbast under Lördagen.

Meo1

Antoine Meo

 

E3 vanns inte helt otippat av Mika Ahola men bjöd ju på en riktig kalaskörning av Jocke Ljunggren som låg trea i klassen inför sista Enduroprovet. Jocke tände till på sista provet och slog till med snabbaste tiden alla klasser och vart belönad med andraplatsen i klassen och fjärdeplatsen totalt.

Ahola

I E3 var även Jonas Karlsson med och kämpade till sig en 15’e plats, bra kämpat av Jonas som gör ett jättejobb lite i skymundan med att försöka slåss med alla fabriksförare i klassen.

Jonas_karlsson

Jonas Karlsson

 

Juniorklassen vanns av Mario Roman, tidigare under året hade Anti Hellsten från vår granne i Öster dominerat klassen men Anti skadade sig och fick lov att göra uppehåll men är nu tillbaks i sadeln. Anti slutade på en 5’ plats. Utav våra Svenska juniorer så var det Johan Carlsson som lyckades bäst och fick till en 15’e plats medans Calle Sjöö och Henric Lindholm bägge fick lov att bryta. Calle hade kraschat rejält i en av utförslöporna, vart så pass blåslagen så att det inte gick att starta på lördagen och Henric kände av en gammal axelskada och fick tyvärr också lov att kasta in handduken för helgen.

Johan_Carlsson

Johan Carlsson

Calle_sjii

Calle Sjöö

 

 


 

Söndagens etapp:

Vart lite omkastningar i resultatet men samma namn som lördagen på topplaceringarna även nu.

I E1 hade Juha Salminen besiktat in på nytt under lördagen och tog segern före Remes. Fortfarande en bra marginal för Juha i sammandraget men mycket kan hända. Seisttola tog tredje platsen.

Salminen

Juha Salminen

Ero_remes1

Eero Remes

 

E2 segrade Christobal Guerrero åkandes KTM. Går lite tyngre för KTM som varit så dominant genom åren men nu fått kliva tillbaks lite. Cervantes på andraplatsen och Meo vart trea. Meo säkrade guldet i klassen i och med detta resultat och fick nu sitt andra raka VM-guld.

Guerro

Cristobal Guerrero

 

Cervantes

E3 är klassen med hårdaste kampen om guldet. Nambotin drog längsta strået och segrade samtidigt som Ahola tog tredje platsen. Jocke hade en kalasdag igen, repris från lördagen med en andraplats endast 1,3 sekunder efter Nambotin!

Nambotin

Nambotin

 

Jocke3

Jocke Ljunggren

Jocke ligger fortfarande på en stabil tredjeplats i tabellen när nu endast en deltävling återstår.

 

Kurt_Caselli

Kurt Caselli


Juniorklassen vart en repris från lördagen, Mario Roman segrade men Johan Carlsson klättrade upp till en 12’e plats under söndagen.

Juniorsegrare_Mario_roman

Mario Roman

 

RESULTAT