Under helgen kördes årets final i Enduro-VM vid franska Mende, och vilt påhejade av tiotusentals fans kunde flera nya världsmästare koras. Här kan du se och läsa mer om årets sista deltävling i det stenhårda världsmästerskapet.

För Sveriges del kan vi främst glädjas åt Huabergföraren Joakim Ljunggren från Karlskoga, som säkrade VM-bronset i E3-klassen. Detta trots att Joakim hade problem med att finna flytet i helgens race.

Joakim Ljunggren kommenterar:

"Den här helgen har varit svår. Jag kände mig spänd och klarade inte att köra som jag har gjort under de senaste racen. Men jag är väldigt glad över att ha uppnått mitt mål att bli trea i Enduro 3- mästerskapet. Jag tror det var därför jag var lite spänd, för jag ville inte göra något som skulle förstöra mina chanser att bli trea. Jag blev fyra första dagen. Jag hoppades att prestera bättre andra dagen men det slutade mer eller mindre med samma resultat. Jag strulade lite i motocrosstestet. När det gäller hela säsongen är jag mycket glad. Jag var verkligen fast besluten att förbättra det som inte var bra under förra säsongen, vilket jag har gjort. Det svenska mästerskapet har också gått mycket bra för mig, och mitt nästa mål är att göra så gott jag kan i Indoor Enduro VM. "

EWC 2011 FRANCE DAY 2 LJUNGGREN

Joakim Ljunggren.

 

KTM-föraren Jonas Karlsson avslutade sin säsong i E3-klassen med att säkra ytterligare 20 poäng (13e/9e plats), vilket resulterade i en 11e plats totalt i klassen. Jakom Mörhed, har inte kört de senaste deltävlingarna, och slutade på 20e plats.

EWC 2011 FRANCE DAY 2 WINNER E3EJ

Glädjeyra efter att Hondaförarna Mika Ahola och Jeremy Jola kammade hem guldet i sina respektive klasser...

 

Under helgen korades även den rutinerade finske Husqvarnaföraren Juha Salminen till världsmästare i Enduro 1. Hondaföraren Mika Ahola, även han från Finland, blev världsmästare i Enduro 3.

EWC 2011 FRANCE DAY 1 SALMINEN2

Juha Salminen

 

Efter en minst sagt spännande avslutning står det nu klart att den franske Hondaföraren Jeremy Joly är världsmästare i Juniorklassen. Svenske Hondaföraren Calle Sjöö kom på 14e plats totalt. Johan Carlsson (Beta) slutade på 18e plats i klassen medan Karl Svensson (Husaberg) slutade på 25e plats totalt i klassen, och Henric Lindholm (Honda) slutade som 16e man i klassen.

EWC 2011 FRANCE DAY 1 RENET2

EWC 2011 FRANCE DAY 1 ROMAN

 

Efter att den spanske Hondaföraren Laïa Sanz hade satt den franske GasGas-föraren Ludivine Puy under en hel press, var det till slut ändå Ludivine som kammade hem sitt andra VM-guld i damklassen. Den svenska GasGas-föraren Jessica Jönsson körde till sig tredjeplatsen under lördagen, och femteplatsen under söndagen vilket gav henne ytterligare 36 till poängsamlingen, vilket resulterade i 5:e plats i mästerskapet.

EWC 2011 FRANCE DAY 1 PODIUM EW

Jessica Jönsson (längst till höger) gläds åt tredjeplatsen under lördagen.

 

Sedan förra deltävlingen i Andorra står det klart att Antione Meo är världsmästare i E2-klassen.

EWC 2011 FRANCE FRIDAY BOLTESSON

EWC 2011 FRANCE THURSDAY