Det var på många sätt ett måste att vinna för Ducati-teamets Andrea Dovizioso, när helgens MotoGP på Malaysias Sepang-bana avgjordes.

Italienaren behöll lugnet under intensiv press för att säkra sin sjätte seger för säsongen – vilket gör att mästerskapet nu kommer att avgöras först under det kommande finalracet på spanska Valencia-banan. Efter att ha forcerat fram genom regnet för att köra ikapp och passera teamkamrat Jorge Lorenzo var Dovizioso sju tiondelar av en sekund före Lorenzo över mållinjen, vilket resulterade i ett 1-2-resultat för Ducati, medan främste titelrivalen Marc Marquez (Repsol Honda Team) korsade mållinjen på fjärde plats. Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) fick kliva upp på prispallens tredjeplats efter sin fantastiska start.

Det var Marquez som tog starten efter att ha inlett från tredje startraden, men den regerande mästaren kom väl brett, tillsammans med Lorenzo, vilket gav Zarco möjlighet att köra upp i ledningen. Väl där kopplade fransmannen greppet och ökade, och Lorenzo tog sig åter upp genom startfältet för att jaga ikapp Tech 3-föraren. Marquez låg nu som trea, med Dovizioso där bakom - men italienaren började snart få upp tempot ytterligare ett snäpp.

Zarcos ledning började minska, Dovizioso passerade Marquez, och sedan kunde båda Ducatiförarna passera fransmannen. Det verkade som om Marquez skulle ha tempot för att ta tredjeplastsen från Zarco, men den regerande mästaren mäktade inte med att höja tempot tillräckligt. Längst där framme låg Lorenzo i ledning - men hade sedan ett ”spännande ögonblick” i kurva 15. "DesmoDovi" såg sin chans att passera och lyckades, och kunde sedan hålla ledningen hela vägen fram till mål, med Lorenzo som tvåa, endast sju tiondelar av en sekund efter över mållinjen, med Zarco som trea.

Marquez var åtta sekunder efter på fjärde plats, med teamkamrat Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) som femma. Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing), som tvingades starta absolut sist efter att ha drabbats av ett tekniskt problem med sin motorcykel precis vid startskedet, men sedan hade ett fint flyt i det blöta föret för att sluta på sjätte plats.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) var nära sina italienska landsmän i slutet av racet för att ta sjundeplatsen före EG 0,0 Marc VDS-föraren Jack Miller på åttonde plats. Maverick Viñales (Yamaha) hade ett tuff race för att sluta på nionde plats, strax före Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory), vilket gav KTM ytterligare en topptio-placering efter ännu ett imponerande race.

Alvaro Bautista (Pull & Bear Aspar Team) tog elfteplatsen, före Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing), Scott Redding (Octo Pramac Racing), Hector Barbera (Reale Avintia Racing) och Cal Crutchlow (LCR Honda).

Det är nu verkligen allt eller ingenting för de två titelutmanarna, där MotoGP-mästerskapet nu kommer tillbaka till Europa för finalen i Valencia. Marquez leder med 21 poäng, så det är ett långskott för "DesmoDovi" ... men allt är möjligt.