Kawasakiföraren Livia Lancelot avgjorde tjejernas världsmästerskap under söndagen, på Assen i norra Nederländerna. Efter 2008 års titel är det andra VM-titeln för Livia.

Den 28 år gamla tjejen från Frankrike startade helgen försiktigt och fick som femte tävlande välja startposition, men med hjälp av hennes Kawasaki KX250F var hon uppe och tampades med lederna redan vid första kurvan medan hennes enda kvarvarande konkurrent om titeln, Nancy Van De Ven, föll på första varvet. Fast besluten att inte ta några risker gjorde Livia inget försök att stanna med ledaren och alla nervösa spänningar då VM-titeln kom närmare ledde till att hon begick många misstag på den slingrande sandbanan; och kom så småningom även under press bakifrån, och tappade tredjeplatsen efter att en varvad förare kommit i vägen. Även fastän Livia var snabbare på många delar av banan klarade hon inte av att göra en omkörning för att återvinna tredjeplatsen och samtidigt närmade sig hennes titelrival, holländska Yamahaföraren Nancy Van De Ven, i ett desperat försök att hålla mästerskapet öppet. Till slut var Nancy så pass nära att hon körde in i Livias bakhjul, där Livia behöll kontrollen över sin Kawasaki medan Nancy föll. De var återigen en närkamp om titeln på sista varvet, men i vetskap om att titeln var säker om hon höll sig framför Nancy förblev Livia sig hyffsat lugn till mållinjen där hon välkomnades av hennes team, familj och vänner som 2016 års världsmästare i tjejernas motocrossmästerskap.

Husqvarnaföraren Caroline Berglund slutade på 14e plats i race 1 och 12e plats i Race 2. Ida Djärf Björklund slutade på 15e plats i race 1 med sin Kawasaki, och Frida Östlund hade ett mindre bra race 1 där hon slutade på plats 32. I race 2 hade Frida bättre flyt och slutade på nionde plats.