Den entusiastiska publiken skapade en nervkittlande stämning på holländska Assen, där deltävling sexton av 2016 års Motocross-VM kördes. Kawasakis Clement Desalle och KTM-föraren Jeffrey Herlings toppade i deras respektive klasser. Samtidigt försvarade svenske Mats Nilsson sin VM-titel i Veteranmotocross.

Saker kunde inte ha blivit mycket galnare än under dagens VM-race i Nederländerna. Moder Natur frigjorde sitt raseri med ett episkt åskoväder som var så häftigt att det är praktiskt taget obeskrivligt. Jeffrey Herlings vann MX2 i sanden, medan Tim Gajser tvingades bryta och Jorge Prado slutade i topp tre i sin MX2-debut.

I MXGP var det KTM-föraren Shaun Simpson från Storbritannien som segrade i race 1, med belgiska Kawasakiföraren Clement Desalle på andra plats före italienske KTM-föraren Antonio Cairoli. I MXGP race 2 var det Antonio Cairoli som segrade före Clement Desalle och holländske KTM-föraren Glenn Coldenhoff på tredje plats. Clement Desalle slutade på topp i helgens MXGP, med Antonio Cairoli som tvåa och Glenn Coldenhoff på tredje plats.

Slovenske Hondaföraren Tim Gajser leder fortfarande MXGP-mästerskapet, trots sin misslyckade helg. Gajser avslutade som artonde totalt efter att ha kämpat hårt bara för att hålla motorcykeln på hjulen i race ett, och misslyckas med att avsluta race två efter en krasch, där hans motorcykel hamnade i staketet med ett trasigt spjällhus och en havererad frambroms.

Svenske KTM-föraren Jonathan Bengtsson slutade på 27e placering i MXGP race 1 och sista placering efter att ha kört några få varv i race 2.

I MX2 segrade amerikanske Husqvarnaföraren Thomas Covington i race 1, före Jeffrey Herlings (KTM) på andra plats och KTM-föraren Brian Bogers som trea. I race 2 var det Jeffrey Herlings som vann, före spanske KTM-föraren Jorge Prado Garcia och med Brian Bogers som trea. Jeffrey Herlings säkrade segern i helgens MX2-GP, före Brian Bogers och Jorge Prado Garcia. Jeffrey Herlings leder mästerskapet med sina 644 poäng, före Jeremy Seewer (Suzuki) på andra plats med 568 poäng och Benoit Paturel (Yamaha) som trea med 460 poäng.

Svenske Yamahaföraren Alvin Östlund hade en mindre bra helg där han drabbades av ett elfel i race 1 och tvingades bryta. I race 2 gick det desto bättre och han slutade på 11e plats. Alvin ligger kvar på 13e placering i mästerskapet med sina 197 poäng.

Assen var också värd för VM i Veteranmotocross där Sverige Mats Nilsson framgångsrikt försvarade sin titel med dubbla racesegrar före Hollands egen Ton Van Grinsven, medan en annan svensk i form av Robert Forsell rundade av prispallen som trea.