Arlandastad Test Track används flitigt som utbildningsbas för bland annat polisen och andra utryckningsverksamheter. Under 2010 arrangerade även Sveriges Motorcyklister, SMC, olika former av trafiksäkerhetsutbildningar på anläggningen. Nu kommer det härliga beskedet om att banan även jobbar för att öppna upp för motorsport, något som en del av de kringboende i Skoby inte jublar över…

 

Strax norr om Skoby utanför Rosersberg har Arlandastad Holding AB skapat en 2,4 kilometer lång trafikövningsbana som går under namnet Arlandastad Test Track. När uppgiften om anläggning först blev känd var det säkerligen många motorsportfantaster som jublade, i tron om att banan var tänkt för racing. I huvudsak är det Polisen som använder banan för sin utbildningsverksamhet, men även andra myndigheter och företag bedriver trafiksäkerhetsutbildning på den allt mer uppbokade anläggningen.

- Tillgången till den här övningsbanan gör att vi kan säkerställa en hög nivå på vår förarutbildning. Vi slipper också i stort sett att öva på allmänna vägar, säger Christian Agdur, chef för Operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.

Under september månad förra året beslutade Sigtuna kommun om utökad verksamhet kvällstid under en period. Under testperioden, som pågick fram till årsskiftet fick banan användas under fem helgdagar fram till klockan 17.00 och tio helgfria vardagar till klockan 20.00. Under prövotiden fick även motorcyklar köra på banan, och bland annat passade SMC på att arrangera kursverksamhet på banan.

Under hösten berättade Jesper Hellström, kommersiell projektledare, att Arlandastad Holding i inledningsskedet inte kunde förutspå vilket stort intresse det skulle bli för banan. Han menar att man informerade de boende om vad som var aktuellt just då men att man nu utvärderar om det går att utöka verksamheten.

Nu öppnar man därmed upp möjligheten att banan även kommer att användas för några enstaka bil- och motorcykelrace under årets senare del. Men först kommer man mjukstarta med kurser i avancerad körteknik, såväl med bilar som motorcyklar. Just nu pågår arbetet med att utforma verksamhetsplan och samarbetsavtal med ett antal aktörer.

De boende i och kring Skoby är i dag redan mycket utsatta för buller med tanke på närheten av E4:an, väg 893 och Arlanda Flygplats och välkomnar inte beslutet om att man nu även har tankar på att köra racing på området.

Dialog med såväl SVEMO som Svenska Bilsportförbundet har förts, och förhoppningen är att arbetet med att få till nödvändiga godkännanden ska gå snabbt och smidigt.

– När jag vet något mer i detalj så kommer jag att göra så att jag träffar de boende först och redovisar vad vi ska göra och sen kommer jag skicka in en ansökan om de gäller fem helger eller femton helger per år och då kan vi ha en dialog, säger Jesper Hellström till lokaltidningen Sigtunabygden.