Inför helgens finalrace i SUperbike-VM, som kördes på Losail-banan i Qatar, ledde Kawasakiföraren Tom Sykes med 12 poäng före främste rivalen, Apriliaföraren Sylvain Guintoli. Efter en dubbelseger för Sylvain säkrade han titeln i mästerskapet åt sig själv och Aprilia.

Race 1 – årets näst sista race i Superbike-VM, vanns av franske Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team) som skapade sig en lucka under de sista fyra varven för att passera mållinjen som en ensam vinnare inför landsmannen Loris Baz (Kawasaki Racing Team), i vad som anses var en av de mest fängslande racen i årets mästerskap.

Tack vare sin fjärde seger för året, är Guintoli nu bara 3 poäng efter serieledaren och regerande mästaren Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), som kom trea i race 1.

Från början var det Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike Team) som ledde före Baz tog över hans plats uppe i fronten. Den första halvan av loppet låg åtta tätt tillsammans med en differens på drygt en sekund, innan det lugnade ner sig lite då Guintoli och Baz började dra ifrån resten av startfältet.

Under varv 13 tog sig Marco Melandri förbi Tom Sykes, till stor glädje för Aprilia-teamet, medan Guintoli och Baz förblev tät tillsammans längst fram. Under inledningen av varv 14 tog sig Sylvain, med sin Aprilia RSV4 med #50, upp i ledning före Baz och hans Kawasaki ZX-10R #76, och så skulle det se ut hela vägen in i mål.

Tom Sykes lyckades göra anspråk på sista pallplats medan Jonathan Rea kämpade på tappert för att säkra fjärdeplatsen före Davide Giugliano (Ducati Superbike Team) och Toni Elias (Red Devils Roma Aprilia).

RACE 2

Race 2 inleddes med att Leon Haslam (Pata Honda World Superbike Team) och Loris Baz (Kawasaki Racing Team) kolliderade vid kurva 1, med Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) i täten.

Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike Team) tog över ledningen innan han passerades av racevinnaren Sylvain Guintoli,  där fransmannen satte ett nytt varvrekord när han tog sin första dubbelseger i karriären för att försegla mästerskapstiteln med 6 poäng!

Sykes och Rea kämpade in till slutet för att fastställa de slutliga pallplatserna, med Hondaföraren slutade på andraplatsen före Tom Sykes (som slutade som tvåa i mästerskapet).

Fem förare kämpade hårt om fjärdeplatsen, som slutligen vanns av Marco Melandri (Aprilia Racing Team), före Chaz Davies (Ducati Superbike Team) och Toni Elias (Red Devils Roma Aprilia).

Nyligen krönt Superbike EVO vinnaren David Salom (Kawasaki Racing Team) var återigen inblandad i en titanic kamp för bästa klassificerade EVO ryttare kommer hem före Niccolo Canepa (Althea Racing Ducati) i 11: e, Canepa var 12: e. Bryan Staring (Iron Brain Grillini Kawasaki) red väl göra anspråk på 3rd EVO placera på ett trovärdigt 13th totalt.

Eugene Laverty (Voltcom Crescent Suzuki), Jeremy Guarnoni (MRS Kawasaki), Aaron Yates (Team hjälte EBR) och Sylvain Barrier (BMW Motorrad Italia)

I slutställningarna kom Hondaföraren Jonathan Rea 3:a i mästerskapet, 1 poäng före Apriliaföraren Marco Melandri.